Se prăbușesc prețurile locuințelor din Marea Britanie. Statul în care trăiesc aproximativ un milion de români se confruntă cu cea mai mare scădere a valorii proprietăților imobiliare de la cel de-Al Doilea Război Mondial și până acum, informează ziare.com. Criza costului vieții a provocat o inversare puternică.
În 2021, prețurile locuințelor ajungeau la o valoare uimitoare, de 17.5 trilioane de lire sterline. Criza costului vieții a generat o inversare puternică. Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare scădere a valorii proprietăților imobiliare de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Ciclul rapid de creștere a ratei dobânzii al Băncii Angliei a distrus o bogăție uimitoare de 2,1 trilioane de lire sterline în ultimul an.
Vezi și: Criză de forță de muncă în Marea Britanie. Se schimbă regulile de acordare a vizelor
Sfârșitul boom-ului de 40 de ani din Marea Britanie ar putea fi cauzat dacă ratele dobânzilor mai mari persistă. Ratele mari pot scădea prețurile caselor și pot crește, în același timp, ratele de rentabilitate a economiilor de pensii. Reducerea prețurilor la locuințe ar duce la diminuarea barierei de depozit pentru cei care cumpără pentru prima dată. La mijlocul anilor 1990, un cuplu tipic tânăr, care cumpăra pentru prima dată, avea nevoie de aproximativ 8 ani pentru a economisi pentru un depozit pentru prima lor casă.
Cifra a crescut la 14 ani astăzi. Cu toate acestea, ar putea scădea înapoi la aproximativ 10 ani, dacă ratele ridicate rămân aici. Acest lucru ar putea diminua presiunea pe care o resimt în momentul de față familiile tinere. Deși ratele în creștere măresc costurile de rambursare a creditelor ipotecare, trebuie menționat că avansul mai mic necesar pentru achiziționarea unei locuințe ar reduce costul total de viață al proprietății.
Nimeni nu știe încotro se îndreaptă ratele dobânzilor pe termen lung. Marea Britanie este o țară cu 67 milioane de locuitori și ar putea trece la o nouă „normalitate” a bogăției mai scăzute sau boom-ul său ar putea reveni din nou, susține economistul Molly Broome. Statul se confruntă și cu o criză de forță de muncă.
Țara europeană suferă de deficit acut de forță de muncă în anumite sectoare. Acest lucru înseamnă că angajatorii sunt doritori să recruteze muncitori din afara țării. Situația provoacă probleme politice Partidului Conservator al prim-ministrului Rishi Sunak, care promite de un deceniu să reducă migrația netă.
Marea Britanie a adăugat luni o serie de locuri de muncă în domeniul construcțiilor pe lista celor cu deficit de forță. În acest fel, angajatorii din acest sector vor putea aduce mai ușor personal din străinătate. Zidarii, dulgherii, montatorii de acoperişuri, tâmplarii, zugravii vor beneficia de vize mai ieftine în Marea Britanie.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Preţurile locuinţelor scad în cel mai rapid ritm din ultimul deceniu. Piața imobiliară din Marea Britanie este în pericol