- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alertă UE! Conserve de ton contaminate cu mercur. Pericol grav pentru sănătate!

30 Oct, 08:35 • Bugiu ⁠Ana Maria
Autoritățile UE au emis o alertă alimentară pentru tonul la conservă, contaminat cu mercur, conform unui raport Bloom și Foodwatch. ONG-urile cer măsuri urgente pentru a proteja consumatorii.
Alertă UE! Conserve de ton contaminate cu mercur. Pericol grav pentru sănătate!

Raportul alarmant al ONG-urilor Bloom și Foodwatch dezvăluie că toate conservele de ton testate din cinci țări europene – Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia – prezintă contaminare cu mercur, o substanță toxică pentru sistemul nervos uman, potrivit evz.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Efectul juridico-economic al desfințării plafonării prețurilor la alimente din Ungaria pentru România. Decizia CJUE poate da măsurile economice peste cap

foto: conserve

Alertă UE! Conserve de ton contaminate cu mercur. Pericol grav pentru sănătate!

Cercetarea indică faptul că nivelul permis de mercur în conservele de ton este semnificativ mai ridicat decât în alte specii de pește, lucru ce pune în pericol sănătatea consumatorilor, mai ales a celor vulnerabili, cum sunt copiii și femeile însărcinate

„Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve din cinci țări europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia) și le-a testat un laborator independent: 100% dintre cutii erau contaminate cu mercur”, arată investigația realizată de ONG-ul Bloom, potrivit AFP.

Conform raportului, deși limitele de contaminare permit vânzarea a aproape 95% din conservele de ton, ONG-urile consideră acest prag mult prea permisiv și fără fundament științific clar privind siguranța pentru sănătatea umană. Bloom și Foodwatch atrag atenția că mercurul, rezultat din poluarea industrială și emisiile centralele pe cărbune, se acumulează în peștii mari ca tonul sub formă de metilmercur, o variantă mai periculoasă.

„Nivelurile maxime de mercur în ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite pe baza nivelului de contaminare constatat în ton și nu pe baza pericolului pe care mercurul îl reprezintă pentru sănătatea umană, pentru a asigura vânzarea a 95% din ton”, afirmă sursa citată.

Cele două organizații au sesizat autoritățile publice și solicită Comisiei Europene să stabilească reguli mai stricte care să protejeze consumatorii, ajustând limitele admise de contaminare pentru a le alinia la standardele impuse pentru speciile mai puțin contaminate. De asemenea, cer ca lanțurile de distribuție să retragă conservele neconforme și să vândă numai produse care respectă pragurile stricte de siguranță alimentară.

„Mercurul elementar și metilmercurul sunt toxice pentru sistemul nervos (…); pot fi observate tulburări neurologice și comportamentale după expunere”, precizează OMS.

Problemele de sănătate cauzate de mercurul din conservele de ton au generat îngrijorare în Europa, mai ales în Franța, unde marca Petit Navire a fost criticată pentru niveluri ridicate de mercur. ONG-urile Bloom și Foodwatch consideră această situație un risc public major și cer Comisiei Europene să stabilească un prag de 0,3 mg/kg pentru mercurul din ton, similar cu cel aplicat altor pești.

„Cerem autorităților publice să înăsprească reglementările, fără întârziere, pentru ca distribuitorii să vândă numai produse sub pragul cel mai protector (pentru consumator)”,a spus Camille Dorioz, director de campanii la Foodwatch.

Te-ar mai putea interesa și: Săptămâna de foc. Planul fiscal al României pentru Bruxelles. UE suspendă fonduri pentru transporturi din PNRR!