Atunci când mergem la supermarket, suntem tentați să cumpărăm produsele cu ambalaje care atrag atenția, dar și produsele care sunt la ofertă, fără a lua în calcul calitatea sau siguranța acestora. Însă, un specialist în industria alimentară spune că deciziile de cumpărare sunt influențate de cunoștințe profunde despre procesele de producție, dar și eventualele riscuri asociate cu anumite produse. Astfel, există anumite alimente care nu ar trebui achiziționate, în acestea existând numeroase organisme patogene care sunt încă vii, notează Daily Mail.
Citește și: Condimentul – minune care luptă împotriva cancerului. E ieftin și poate fi folosit în orice fel de mâncare
Cu toate că arată delicios și sunt ambalate perfect, fructele și legumele pre-tăiate din supermarketuri pot prezenta un risc crescut de infecții grave, susțin experții de renume din domeniul siguranței alimentare. Produse precum mango, pepene galben sau ananas, tăiate cubulețe, pot conține bacterii periculoase precum E.coli, comparativ cu fructele întregi, a spus Dr. Bryan Quoc, chimist alimentar din Statele Unite ale Americii. Asta se datorează faptului că, o dată ce pielița protectoare este îndepărtată, pulpa devine vulnerabilă, transformându-se într-un mediu propice pentru dezvoltarea agenților patogeni, din cauza texturii sale umede și moi.
Mai mult, profesorul Kali Kniel, microbolog în cadrul Universității Delaware, a vorbit despre riscurile asociate cu germenii prezenți în produsele vegetale. Ca și în cazul fructelor proaspăt tăiate, acești germeni pot fi purtători ai unor agenți patogeni periculoși, inclusiv E.coli, listeria sau salmonella.
Potrivit profesorului Kniel, acest proces complex de creștere face dificilă „dezinfectarea adecvată pentru a ucide toate salmonela care ar putea fi acolo. Acest lucru se datorează faptului că planta germinează într-un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. În principiu, germenii sunt crescuți în cel mai cald, mai umed și mai umed mediu pe care vi-l puteți imagina și ghiciți ce bacterii îl adoră”, a spus acesta. Totodată, medicul le recomandă consumatorilor să evite produsele proaspete pre-tăiate, în special pe cele feliate regăsite pe rafturile din supermaketuri.
Expertul a subliniat că există riscul de a dezvolta toxiinfecții alimentare, cu excepția cazului în care aceste produse sunt gătite „până eliminați bacteriile”.
Potrivit unui alt studiu realizat în Statele Unite, numărul microorganismelor pe o sămânță germinată poate atinge până la 1 miliard în doar trei zile de la germinare.