- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Amazon le cere angajaţilor ca, din 2025, să se întoarcă la muncă de la birou 5 zile pe săptămână. Au termen până pe 2 ianuarie să accepte schimbarea

17 Sep, 20:34 • Russo George
Amazon a anunțat o schimbare majoră în politica de lucru la birou, cerând angajaților să revină la birou cinci zile pe săptămână, în loc de trei, așa cum era anterior. Decizia a fost comunicată printr-o notă transmisă de CEO-ul Andy Jassy.
Amazon le cere angajaţilor ca, din 2025, să se întoarcă la muncă de la birou 5 zile pe săptămână. Au termen până pe 2 ianuarie să accepte schimbarea

Această schimbare semnificativă vine după ce, în perioada post-pandemică, Amazon a permis angajaților corporativi să lucreze de la birou doar trei zile pe săptămână. Conform noii politici, angajații au timp până pe 2 ianuarie să înceapă să respecte noua cerință. „Înainte de pandemie, nu era de la sine înțeles că oamenii puteau lucra de la distanță două zile pe săptămână, iar asta va fi adevărat și în viitor – așteptările noastre sunt ca oamenii să fie la birou în afara unor circumstanțe atenuante”, a declarat Jassy.

Noua politică prevede că angajații corporativi trebuie să fie prezenți la birou cinci zile pe săptămână, „în afara circumstanțelor atenuante” sau în cazurile în care au primit o excepție acordată de liderul echipei lor S-team, grupul de directori care raportează direct către CEO-ul companiei.

Pe lângă aceste modificări, Jassy a mai anunțat și alte măsuri importante pentru eficientizarea structurii corporative a Amazon. Compania își propune să reducă numărul de manageri și să „elimine straturi și să aplatizeze organizațiile”. Fiecare echipă S-team trebuie să crească raportul dintre contributorii individuali și manageri cu cel puțin 15% până la sfârșitul primului trimestru din 2025.

Amazon va evalua structura fiecărei echipe pentru a identifica rolurile care nu mai sunt necesare, iar eventualele modificări vor fi anunțate la nivel de echipă.

„Orice modificări sau ajustări vor fi anunțate la nivel de echipă”, a subliniat compania, potrivit CNBC.

Amazon îşi reinventează politicile de resurse umane

Această măsură face parte dintr-un plan mai amplu de optimizare a costurilor, început de Andy Jassy după preluarea conducerii Amazon. Compania a trecut prin reduceri semnificative de personal, care au reprezentat cele mai mari concedieri din istoria sa de 27 de ani de la listarea la bursă.

În al doilea trimestru al anului, numărul angajaților Amazon a ajuns la 1,53 milioane, o creștere modestă de 5% comparativ cu anul precedent. Spre deosebire, în 2022, forța de muncă a companiei a crescut cu 14%, ajungând la 1,52 milioane de angajați.

În cadrul aceleași note, Jassy a subliniat importanța menținerii unei culturi corporative puternice și a anunțat crearea unei „căsuțe poștale a birocrației”, un alias de e-mail dedicat eliminării proceselor inutile și a regulilor excesive. „Vrem să funcționăm ca cel mai mare startup din lume”, a spus Jassy, adăugând că acest lucru înseamnă să „inventezi constant pentru clienți”, să ai „o urgență puternică” și să menții o „colaborare profund conectată” cu colegii.

Citeşte şi: Frații indieni Raj și Alok Gupta se gândesc să vândă o clădire istorică din centru Bucureștiului. Recent, au cumpărat sediul UiPath din România