Ambasadorul Moldovei a reacționat public, după ce Putin a anulat decretul semnat în 2012, care garanta suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, citează stiripesurse.ro. Diplomatul a menționat că poziția reprezentanților față de reglementarea transnistreană va rămâne neschimbată.
Ambasadorul Republicii Moldova a anunțat în data de 22 februarie că abrogarea decretului în ceea ce privește politica externă a Federației Ruse nu anulează tratatul semnat în 2001, cu Federația Rusă. Tocmai din acest motiv, diplomatul moldovean susține că reprezentanții nu își vor schimba poziția.
Președintele rus Vladimir Putin a anulat pe parcursul zilei de marți un decret semnat cu Republica Moldova la data de 7 mai 2012. Documentul garanta respectarea integrității teritoriale, suveranității și neutralității Republicii, în consens cu stabilirea statutului special al Transnistriei. Cu toate acestea, Victor Chirilă a reacționat public și a menționat că abrogarea nu anulează tratatul de bază care a fost semnat în noiembrie 2001. Potrivit articolului 1 din actul menționat, Rusia se angajează să respecte „inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială, independenţa politică, reglementarea paşnică a diferendelor, neamestecul în treburile interne”, menționează oficialul moldovean.
„Desigur, autorităţile Republicii Moldova au luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012. Înţelegem că urmează aprobarea şi publicarea unei noi concepţii de politică externă a Rusiei, pe care o vom examina cu atenţie la Chişinău. Poziţia Republicii Moldova cu privire la reglementarea transnistreană rămâne, însă, aceeaşi, axată pe reglementarea paşnică, prin mijloace diplomatice şi politice, a conflictului”, completează Chirilă.
Înainte de a reacționa Ambasadorul Moldovei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a confirmat că reprezentanții vor lua în considerare un proces de reglementare pașnică în privința conflictului prezent.
„MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012. Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții odată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului. De asemenea, vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, declara MAEIE, cu puțin timp înainte de a apărea reacția diplomatului moldovean.