Europenii se confruntă cu o nouă realitate economică, pe care nu au mai experimentat-o de zeci de ani, informează g4media.ro. Economia zonei euro a crescut cu aproximativ 6% în ultimii 15 ani, mustrată de dolari, în comparație cu 82% pentru SUA. Astfel, media țărilor din Uniunea Europeană au devenit mai sărace pe cap de locuitor, față de fiecare stat american, în afară de Idaho și Mississippi.
Până în 2035, diferența dintre producția economică pe cap de locuitor în SUA și UE va fi la fel de mare ca cea din Japonia și Ecuador în prezent, dacă tendința actuală va continua. Europenii văd cum puterea de cumpărare se prăbușește, iar economia este în declin. Uniunea Europeană reprezintă în prezent aproximativ 18% din totalul cheltuielilor de consum la nivel mondial, față de 28% pentru America.
Citește și despre: Sondaj. 78% dintre părinții europeni consideră că laptopurile și tabletele ar putea ajuta copiii să învețe la școală. Ce părere au românii
În urmă cu cincisprezece ani, UE și SUA reprezentau fiecare aproximativ 25% din acest total. În ceea ce privește consumul privat, el a scăzut cu 1% în zona euro, alcătuită din 20 de țări după ajustarea la inflație. În SUA, acesta are o creștere de 9%, acolo unde gospodăriile se bucură de o piață a muncii puternică.
Salariile au scăzut cu aproximativ 3% din 2019 în Germania, cu 3,5% în Italia și Spania și cu 6% în Grecia. În SUA, salariile reale au crescut cu aproximativ 6%.
Ministrul italian al dezvoltării economice, Adolfo Urso, a convocat o reuniunea de urgență în luna mai din cauza prețurilor la paste. Costurile au crescut de peste două ori mai mult decât rata națională a inflației. Europa a intrat în recesiune la începutul anului 2023. Cu toate acestea, răspunsurile guvernamentale nu au făcut nimic altceva decât să agraveze problema. Acestea și-au direcționat subvențiile în primul rând către angajatori, iar consumatorii au rămas fără o rezervă de bani.
Bruxelles este unul dintre cele mai bogate orașe din Europa. Acolo, profesorii și asistentele medicale au stat la coadă într-o seară pentru a colecta produse alimentare la jumătate de preț dintr-un camion.
Vânzătorul, Happy Hours Market, colectează alimente aflate aproape de data de expirare de la supermarketuri și le anunță prin intermediul unei aplicații. Clienții pot comanda la începutul după-amiezii și își pot ridica alimentele la preț redus seara.
„Unii clienți îmi spun: „Datorită vouă pot mânca carne de două sau trei ori pe săptămână””, a declarat Pierre van Hede, care împărțea lăzi cu alimente.
Servicii similare au apărut în întreaga regiune. TooGoodToGo, o companie înființată în Danemarca în 2015, care vinde resturi de mâncare de la comercianți și restaurante, are 76 de milioane de utilizatori din UE.
Te-ar putea interesa și: Românii, de trei ori mai săraci decât europenii. Diferența averii este de la cer la pământ – de la 33.000 euro la 100.000 euro