Angajații francezi ar putea fi obligați să „sărbătorească” Ziua solidarității prin ore de muncă neplătită. Totuși, salariații vor fi într-un fel sau altul recompensați. Președintele Comisiei pentru Afaceri Sociale a Senatului, Philippe Mouiller (Les Républicains), spune că „răsplata pentru beneficiul acestor ore de muncă neplătită” ar fi o dublare a contribuției de solidaritate pentru autonomie, de la „0,3% la 0,6%”, scrie Le Figaro
Deși nu au fost stabilite detalii precise, aceste ore neplătite ar putea fi organizate la latitudinea companiilor.
„În funcție de companii, de sectoare, acestea se pot traduce printr-o zi completă sau printr-o distribuire pe parcursul anului”, a explicat Philippe Mouiller, pledând pentru „un dialog cu partenerii sociali”. De asemenea, comisia a luat poziție cu privire la un alt subiect: reducerea contribuțiilor sociale pentru companii.
În această privință, comisia nu dorește să meargă la fel de departe ca guvernul, care propune o reducere de patru miliarde, limitând-o la doar trei miliarde, păstrând, de exemplu, scutirile la nivelul salariului minim.
„Nu vrem să riscăm prea multe pierderi de locuri de muncă”, a declarat senatoarea și raportoarea generală a bugetului Securității Sociale, Élisabeth Doineau, cea care a și înaintat proiectul.
Aceste fonduri ar fi direcționate către salvarea căminelor de bătrâni – dintre care două treimi sunt în deficit – și către sprijinirea serviciilor de ajutor la domiciliu. Senatorii sunt de părere că francezii vor înțelege scopul nobil al sacrificiului lor și că nu se vor opune măsurii.
Comisia propune, în final, o ușoară creștere a anumitor taxe comportamentale, inclusiv pe zahăr, precum și o majorare a prețului tutunului (pachetul la 13 euro). O astfel de măsură ar aduce 150 de milioane de euro.
Totuși, comisia dorește excluderea pariurilor hipice din taxa pe jocuri de noroc, o măsură care a provocat nemulțumirea lumii hipice, soldată cu anularea tuturor curselor pe 7 noiembrie. În 2025, deficitul Securității Sociale ar rămâne, în cele din urmă, neschimbat, la 16 miliarde de euro.