- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Angajații care primesc pensie și concediu medical de la 1 decembrie. Este prima dată când se acordă acest drept

02 Dec, 14:51 • Amarie Giorgiana
O categorie de angajați beneficiază, de la 1 decembrie, de pensie și concediu medical. Măsura este istorică
Angajații care primesc pensie și concediu medical de la 1 decembrie. Este prima dată când se acordă acest drept

O categorie de angajați beneficiază, începând cu 1 decembrie, de pensie și concediu medical. Măsura reprezintă o premieră, iar beneficiarii simt că în sfârșit a venit șansa lor.

Astfel, lucrătoarele sexuale din Belgia devin primele din lume care beneficiază de drepturi de muncă legale, inclusiv pensie, concediu medical, ajutor de șomaj și concediu de creștere a copilului.

Măsura istorică marchează o schimbare semnificativă în recunoașterea statutului lucrătorilor sexuali și reprezintă un pas important în protejarea femeilor în fața abuzurilor și discriminării, notează Bugetul.ro.

Citește și: Salarii de 7.500 de lei pe lună, refuzate pe bandă rulantă! Căutarea lucrătorilor devine misiune imposibilă pentru un angajator din Italia!

Belgia, prima țară care acordă drepturi lucrătoarelor sexuale

Lucrătoarele sexuale din Belgia devin primele care beneficiază de drepturi de muncă legale, iar măsura marchează o schimbare în recunoașterea statutului și, în același timp, reprezintă un pas important în protejarea acestora în fața abuzurilor.

În acest mod, Belgia este prima țară din Europa care acordă lucrătoarelor sexuale aceleași drepturi ca oricărui alt angajat. Schimbările legislative au fost posibile prin intermediul unui vid legislativ creat în 2022, atunci când prostituția a fost dezincriminată în Belgia.

Însă, până acum, lucrătoarele nu aveau nicio protecție juridică. Contextul a lăsat o mare parte din angajați vulnerabili, ei fiind expuși la abuzuri, dar și la lipsa unor drepturi fundamentale. Noile reglementări au intrat în vigoare pe 1 decembrie și reprezintă rezultatul unui vot al legislativului belgian din mai 2024.

Schimbarea a fost privită cu ochi buni de activiștii pentru drepturile omului, iar Erin Kilbride, cercetător la Human Rights Watch a declarat că „este cel mai bun pas pe care l-am văzut până acum oriunde în lume”. Ea a subliniat că ar fi ideal ca fiecare țară să adopte măsuri similare pentru a proteja lucrătoarele sexuale și a le oferi aceleași drepturi ca oricărei alte categorii de muncitori. Într-adevăr, drepturile acordate acum lucrătoarelor sexuale din Belgia sunt un exemplu pentru întreaga lume și ar putea inspira alte state să urmeze acest model.

Astfel, legea le permite lucrătoarelor sexuale să aibă contract de muncă, protecție în fața abuzurilor, dar și posibilitatea de a refuza clienți fără teama de concediere.

Citește și: Companiile concediază lucrătorii din Generația Z la scurt timp după angajare. Datele unui nou raport

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags: