Premierul Rishi Sunak i-a cerut ministrului apărării, Ben Wallace, să analizeze ce avioane ar putea fi oferite de Marea Britanie Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, citat de The Guardian.
„Prim-ministrul l-a însărcinat pe secretarul apărării să analizeze ce avioane am putea oferi, dar, pentru a fi clar, aceasta este mai degrabă o soluţie pe termen lung decât o capacitate pe termen scurt, de care Ucraina are cea mai mare nevoie acum„, a spus purtătorul de cuvânt. El a subliniat că nu a fost luată nicio decizie privind furnizarea de avioane britanice Ucrainei, dar că problema este analizată „în mod activ” de Ben Wallace.
„Nu am luat o decizie dacă vom trimite sau nu avioane de luptă britanice. Evident, există o discuţie şi în alte ţări cu privire la propriile lor avioane de luptă, unele dintre acestea fiind mai apropiate de ceea ce piloţii ucraineni sunt obişnuiţi„, a adăugat purtătorul de cuvânt.
În schimb, Marea Britanie vrea să primească primii piloţi ucraineni în primăvară pentru a-i antrena. „Evident, vrem să înceapă cât mai curând posibil”, a spus oficialul, subliniind că avioanele sunt „piese complexe de echipament militar”.
El a adăugat: „Credem că este corect să furnizăm atât echipamente pe termen scurt, cum ar fi tancuri Challenger, tunuri suplimentare, capacităţi cu rază de acţiune mai lungă care pot ajuta la câştigarea războiului acum, dar şi să privim pe termen mediu şi lung pentru a ne asigura că Ucraina are toate capacităţile posibile de care are nevoie„.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat miercuri, în Parlamentul britanic, solicitarea ca aliaţii Ucrainei din Occident să-i livreze avioane de vânătoare în lupta împotriva Rusiei, cu care se află în război de aproape un an, relatează CNN. ”Avem libertate, daţi-ne aripi s-o apărăm”, a declarat Zelenski, oferindu-i o cască de pilot ucrainean preşedintelui Camerei Comunelor Lindsay Hoyle.
Ambasada Rusiei în Marea Britanie a promis miercuri un „răspuns” în cazul în care Londra decide să trimită avioane de luptă în Ucraina, aşa cum a cerut preşedintele Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Marea Britanie, relatează AFP.
„Aş dori să reamintesc oficialilor de la Londra: într-un astfel de scenariu, rezultatul sângeros al următoarei runde de escaladare va fi asupra conştiinţei dumneavoastră, împreună cu consecinţele militare şi politice pentru continentul european şi întreaga lume”, a precizat ambasada, citată de agenţiile de presă ruse. „Rusia va găsi un răspuns la orice măsură ostilă„, a adăugat sursa citată, în cazul trimiterii de avioane în Ucraina.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că premierul britanic Rishi Sunak şi-a exprimat dorinţa de a furniza Ucrainei avioane de luptă, în timp ce acesta a anunţat că Marea Britanie va începe să antreneze piloţi ucraineni, notează Reuters.
Cancelarul german Olaf Scholz a criticat miercuri competiţia publică între unele ţări cu privire la cine poate livra Ucrainei arme mai multe şi mai bune, afirmând că această atitudine dăunează unităţii între aliaţi, relatează Reuters. Scholz a declarat, într-un interviu pentru Bild am Sonntag, că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost de acord că armele furnizate de Occident nu vor fi folosite pentru a ataca teritoriul Rusiei, potrivit The Guardian.
„Păstrăm şi consolidăm această coeziune pregătind mai întâi deciziile în mod confidenţial – şi doar apoi comunicându-le„, a declarat Scholz în faţa camerei inferioare a parlamentului, Bundestag. El a dat ca exemplu în acest sens cooperarea pe care a avut-o cu preşedintele american Joe Biden în ceea ce priveşte decizia de a furniza tancuri Ucrainei.
„Ceea ce dăunează unităţii noastre este o competiţie publică pentru a ne întrece unii cu alţii pe tema: tancuri de luptă, submarine, avioane – cine vrea mai mult?„, a adăugat el.
„Există un consens asupra acestui punct”, a spus Scholz într-un interviu acordat săptămânalului Bild am Sonntag. Aliaţii occidentali ai Ucrainei s-au angajat să o înarmeze cu rachete de precizie şi sisteme de rachete, precum şi cu tancuri, în timp ce încearcă să respingă trupele ruseşti din estul ţării.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a comparat intervenţia unor ţări precum Germania cu lupta naţiunii sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.