În prognoza sa cu privire la evoluția economiei britanice, banca centrală transmite că inflația va atinge un maxim al ultimilor 40 de ani, de aproximativ 11% în trimestrul actual, și spune că Marea Britanie a intrat deja într-o recesiune care ar putea dura doi ani, mai mult decât în timpul crizei financiare din 2008-200.
Mai mult, principala instituție financiară bancară din Anglia anunță că țara se va confrunta cu o „scădere foarte problematică” de doi ani și că rata șomajului aproape că se va dubla.
Costurile împrumuturilor sunt la cel mai mare nivel din 2008, an în care sistemul bancar din Regat era aproape de colaps.
Ratele dobânzilor au crescut constant din decembrie 2021, când costurile de trai au crescut accelerat, lăsând mulți britanici în sărăcie.
Șeful Băncii Angliei, Andrew Bailey, a avertizat despre un „drum greu de urmat” pentru gospodăriile din Marea Britanie, dar a spus că trebuie să acționeze cu forță acum, altfel lucrurile „se vor înrăutăți mai târziu”.
Prin creșterea ratelor dobânzilor, Banca Centrală din Anglia încearcă să reducă prețurile în creștere, pe măsură ce costul vieții crește la cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani.
Prețurile alimentelor și energiei au crescut, în parte din cauza războiului din Ucraina, care a lăsat multe gospodării să se confrunte cu dificultăți și a început să afecteze negativ economia.
Recesiunea este definită ca fiind scădere economică pe perioada a trei trimestre consecutive. Banca Angliei apreciază că deși recesiunea care urmează nu va fi cea mai profundă din istoria țării, ea va fi cea mai lungă, urmând să continue până în prima jumătate a lui 2024.
Banca Angliei consideră că creșterea dobânzii de politică monetară va face creditele mai scumpe și va încuraja oamenii să nu mai cheltuie, pentru a micșora presiunea pusă pe prețuri și pentru a micșora inflația. Deși efectele vor fi bune pentru cei care economisesc, cei care au credite vor suferi din cauza dobânzilor mai mari.