Primele informații arată că România și SUA au semnat un acord important în ceea ce privește pensiile speciale. Înțelegerea este una importantă pentru românii care lucrează în străinătate, anunță stiripesurse.ro.
România și Statele Unite ale Americii au semnat un Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, pe parcursul zilei de astăzi, cu privire la pensiile speciale. Mai exact, înțelegerea are în vedere protejarea drepturilor de ajutor financiar pentru românii și americanii care lucrează pe teritoriul statului, așa cum se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
În conformitate cu documentul parafat de Marius Budăi și Kathleen Kavalec, perioadele lucrate atât în România, cât și în SUA, vor putea fi fructificate, luând în considerare deschiderea dreptului de pensie pe principiul totalizării. Astfel, fiecare stat va trebui să acorde un ajutor financiar în funcție de termenul de cotizație și asigurare realizat de fiecare salariat în sistemul propriu.
La fel de bine, Acordul semnat între Ministrul Muncii și ambasadoarea SUA în România prevede dispoziții relevante pentru exportul pensiilor, fiind excluse prestațiile speciale necontributive în bani în cazul statului român, pentru facilitarea mobilității persoanelor din cele două state, în ceea ce privește menținerea accesului la drepturile de plată. Documentul se referă înclusiv la stabilirea prevederilor legislative aplicate pentru a evita situația în care un angajat plătește de două ori contribuțiile sociale sau riscul de a nu fi inclus în nicio schemă de asigurare socială.
Marius Budăi a afirmat că înțelegerea s-a făcut în raport la particularitățile legislațiilor naționale, dar mai mult decât atât, la avantajele de care ar putea beneficia angajații în cauză, în sensul respectării egalității de tratament. În continuare, ambasadoarea SUA în România precizează care sunt beneficiile reale ale acestei înțelegeri.
„Avem o numeroasă comunitate de origine română în SUA, oameni care trăiesc şi muncesc acolo, care contribuie activ la dezvoltarea legăturilor dintre ţările noastre şi care se vor bucura să poată beneficia de prevederile unui astfel de Acord de securitate socială. Comunitatea românească din SUA a manifestat în repetate rânduri interesul pentru încheierea unui astfel de Acord şi iată că, astăzi, putem spune că împreună cu partenerii americani am reuşit să răspundem pozitiv acestor solicitări.
Acordul în domeniul securităţii sociale urmăreşte să asigure continuitatea şi protecţia prestaţiilor şi drepturilor de pensie în contextul circulaţiei între cele două state, prin posibilitatea totalizării perioadelor lucrate, atât în România, cât şi Statele Unite ale Americii în vederea deschiderii dreptului la pensie”, declară Budăi.
„România şi Statele Unite ale Americii au o prietenie neclintită şi durabilă, întemeiată pe valori comune şi angajamente de lungă durată. Ea se dezvoltă cu fiecare pas pe care-l facem pentru a apropia popoarele noastre şi a le oferi beneficii reale şi tangibile. Semnarea acestui Acord în domeniul securităţii sociale face exact acest lucru.
Acordurile în domeniul securităţii sociale protejează beneficiile celor care şi-au împărţit vieţile profesionale şi carierele între două ţări sau chiar mai multe. Cu siguranţă, nu este surprinzător că într-o lume mai interconectată şi mai globală decât oricând, numărul cetăţenilor ţărilor noastre care au făcut acest lucru creşte constant”, completează Kathleen Kavalec.
Kavalec precizează că, de acum încolo, beneficiile pentru cetățenii care au lucrat pe cele două continente sunt ușor de obținut. Ambasadoarea confirmă că este eliminată îngrijorarea cu privire la dubla contribuție de asigurări sociale.
„De acum înainte, accesul la beneficiile obţinute şi viaţa cetăţenilor ţărilor noastre, care au trăit pe două continente şi lucrează ori sau pensionat, vor fi mult mai uşoare.
Astăzi eliminăm îngrijorările privind dubla contribuţie de asigurări sociale şi ajutăm la prevenirea existenţei unor intervale în care persoane care au lucrat şi au avut contribuţii directe la ambele noastre naţiuni să nu fie supuse niciunei scheme de asigurări sociale”, confirmă ambasadoarea SUA în România.