Această schemă privind șederea cetățenilor UE în Marea Britanie după Brexit a fost lansată în martie 2019 și constă în faptul că toți cetățenii care fac parte din Uniunea Europeană și aveau în plan să rămână în țară după 31 decembrie 2020 erau nevoiți să ceară reședință până în iunie 2021.
Așadar, această schemă de legalizare a șederii în UK spune că cetățenii UE care demonstrează că au avut până la final de 2020 reședința de cel puțin cinci ani în țară primesc statutul de rezident permanent. În cazul celorlalți, ei pot obține statutul de rezident temporar, fiind posibil să-l transforme în statut de rezident permanent dacă cumulează acei cinci ani de reședință în Marea Britanie.
Citește și Bulgaria amână adoptarea monedei euro! Inflația le-a dat bulgarilor peste cap planurile
Cetățenii Uniunii Europene care au statut de rezident temporar trebuie să solicite din nou statutul de rezident permanent după ce locuiesc cinci ani în UK. Altfel, riscă să își piardă drepturile de ședere, iar acest risc vine și cu interdicția de a mai lucra sau de a primi asistență medicală, de a primi beneficii sociale sau a beneficia de dreptul la educație.
Autoritatea Independentă de Monitorizare a atacat Ministerul de Interne în justiție susținând că guvernul încalcă acordul de retragere încheiat cu Uniunea Europeană. Ulterior schema a fost declarată neconstituțională de Înalta Curte de la Londra. Planul Ministerului de Interne e să facă recurs, iar în toată această perioadă statutul cetățenilor UE rămâne neschimbat. Cetățenii UE nu sunt afectați în momentul de față fiindcă acea perioadă de cinci ani în UK necesară pentru depunerea din nou a cererii pentru statutul de rezident permanent nu expiră până în august 2023.
„Cetățenii UE sunt prietenii și vecinii noștri și ne luăm foarte în serios obligațiile de a ne asigura drepturile în Regatul Unit. Schema de reglementare a UE depășește obligațiile noastre în temeiul Acordului de Retragere, protejând drepturile cetățenilor UE și oferindu-le o cale către stabilirea în Regatul Unit. Suntem dezamăgiți de această decizie a Curții Supreme, la care ne propunem să facem recurs”, a transmis lordul Simon Murray, subsecretar de stat la Ministerul de Interne.
„Sunt mulţumită că judecătorul a recunoscut impactul semnificativ pe care l-ar fi putut avea această problemă asupra vieții și mijloacelor de trai ale cetățenilor cu statut temporar în Regatul Unit. Când am intentat acest proces, intenția noastră a fost să oferim claritate cetățenilor cu statut temporar, adică peste 2,4 milioane de oameni, în decembrie 2021. Această hotărâre conform căreia sistemul actual este ilegal oferă această claritate. Acum vom lua legătura cu Ministerul de Interne cu privire la următorii pași”, a spus Kathryn Chamberlain, directorul executiv al IMA.