India este un partener de încredere al Rusiei, Braziliei, Chinei și al Africii de Sud. Astfel, după ce indienii au interzis exportul unor soiuri de orez, traderii sunt îngrijorați că ar putea urma o decizie similară și pentru zahăr, scrie presa internațională.
Guvernul de la New Delhi a mai restricţionat exporturile de zahăr în trecut. În sezonul 2022-23, livrările peste hotare au fost plafonate la 6,1 milioane de tone, în scădere faţă de 11 milioane de tone în anul precedent. Pentru sezonul următor, analişti precum Henrique Akamine şi Bruno Lima se aşteaptă să fie autorizate exporturile a două-trei milioane de tone, ceea ce riscă să duce la noi creşteri de preţuri pe piaţa globală.
Veștile proaste curg pentru țările dependente de zahărul din India. Din cauza precipitațiilor modeste, producția ar putea fi slabă. Astfel, ar putea fi depășit recordul negativ de anul trecut.
Interdicţia de export la orez este un semnal clar că Guvernul indian este îngrijorat cu privire la securitatea alimentară şi inflaţie, a comentat Henrique Akamine, analist la Tropical Research Services.
„În prezent, există îngrijorarea că Guvernul va face ceva similar şi cu privire la zahăr”, a adăugat Henrique Akamine.
Asociaţia producătorilor de zahăr din India se aşteaptă ca în 2023 producţia să scadă cu 3,4% faţă de cea de anul trecut, până la 31,7 milioane de tone în sezonul 2023-24.
Preşedintele Asociaţiei producătorilor de zahăr din India, Aditya Jhunjhunwala, estimează că producţia din 2023 va putea acoperi cererea internă. În paralel însă, India ar urma să utilizeze mai multă trestie de zahăr pentru a produce biocarburant.
Asociaţia se aşteaptă ca o cantitate de 4,5 milioane de tone de trestie de zahăr să fie direcţionată spre producţia de etanol, cu 9,8% mai mult decât anul trecut.
La un asemenea nivel al producţiei, India ar putea să nu permită exporturile. Va trebui să urmărim cu atenţie dacă cantităţile de trestie de zahăr alocate pentru producţia de etanol vor fi acoperite în întregime, a declarat Bruno Lima, analist la StoneX.