Prețuri mai mari la zahăr, deci la materia primă, înseamnă automat, o inflație puternică la alimente, în general, potrivit Reuters.
„Obiectivul nostru principal este de a satisface cerințele locale de zahăr și de a produce etanol din surplusul de trestie de zahăr. Pentru sezonul următor, nu vom avea suficient zahăr pentru a aloca cote de export”, a declarat o sursă guvernamentală care a cerut să nu fie numită, în conformitate cu regulile oficiale.
India a permis fabricilor să exporte doar 6,1 milioane de tone de zahăr în actualul sezon, până la 30 septembrie, după ce a aprobat vânzarea unei cantități record de 11,1 milioane de tone în sezonul trecut.
În 2016, India a impus o taxă de 20% pe exporturile de zahăr pentru a limita vânzările în străinătate.
Prețurile locale ale zahărului au urcat săptămâna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani, ceea ce a determinat guvernul să permită fabricilor să vândă 200.000 de tone în plus în august.
„Inflația alimentară este o preocupare. Creșterea recentă a prețurilor la zahăr elimină orice posibilitate de exporturi”, a declarat o altă sursă guvernamentală.
Inflația cu amănuntul în India a sărit în iulie la un maxim al ultimelor 15 luni, de 7,44%, iar inflația alimentară la 11,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
Producția de zahăr a Indiei ar putea scădea cu 3,3%, până la 31,7 milioane de tone în sezonul 2023/2024.
„Am permis fabricilor să exporte volume mari de zahăr în ultimii doi ani. Dar trebuie, de asemenea, să asigurăm o aprovizionare suficientă și prețuri stabile”, a declarat cea de-a treia sursă guvernamentală.
Anunțul privind blocarea exporturilor a fost făcut de surse guvernamentale încă de la începutul lunii august – VEZI AICI.