Guvernul Spaniei a aprobat noua măsură prin care angajații vor beneficia de un concediu plătit de până la patru zile, în cazul condițiilor meteorologice extreme. Decizia a fost adoptată în noiembrie 2024 de Consiliul de Miniștri, modifică Statutul Muncitorilor și introduce o nouă situație în care lucrătorii pot absenta de la locul de muncă fără a suporta pierderi financiare.
Așadar, dacă vremea e nefavorabilă, angajații vor avea dreptul să nu se prezinte la muncă. Un exemplu în acest sens ar putea fi un episod DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos) sau alte condiții meteorologice severe, care fac imposibilă deplasarea. Acest lucru se aplică în cazul în care drumurile sunt închise, accesul în sediul companiei este blocat sau autoritățile impun restricții de circulație.
Citește și Casă cu patru camere vândută cu doar 3.800 de euro într-o localitate din România. Motivul bizar din spatele prețului atât de mic
Apare un nou concediu plătit. Patru zile libere în caz de vreme rea
Scopul acestei măsuri e ca angajații să fie protejați și să fie prevenite riscurile care le-ar putea pune viața în pericol. Companiile vor fi obligate să plătească salariile pentru aceste zile de absență. De asemenea, legea prevede posibilitatea extinderii acestui concediu peste cele patru zile inițiale, în cazul în care condițiile meteorologice extreme persistă. În astfel de situații, firmele pot aplica pentru un ERTE (Expediente de Regulación Temporal de Empleo) din motive de forță majoră, ceea ce le-ar permite suspendarea contractelor de muncă, reducând astfel costurile cu asigurările sociale, dar garantând în același timp un venit pentru angajați.
În situațiile de vreme extremă, angajații pot invoca telemunca. Companiile sunt obligate să respecte Legea 10/2021 privind munca la distanță, asigurând echipamentele și resursele necesare pentru ca angajații să își poată desfășura activitatea în condiții optime, conform reglementărilor privind drepturile muncii și securitatea la locul de muncă.
În plus, angajatorii sunt oblifați să elaboreze și să implementeze protocoale de acțiune pentru a gestiona riscurile generate de fenomenele meteorologice extreme. Acestea trebuie să includă măsuri specifice de prevenire a riscurilor, informarea angajaților despre pericolele existente și instrucțiuni clare privind momentul în care munca trebuie întreruptă până la dispariția pericolului.
Citește și Câți bani câștigă lunar un șofer de TIR în România. E printre cele mai căutate locuri de muncă în prezent