CEO-ul Apple, Tim Cook, a confirmat că Apple va cumpăra semiconductori fabricaţi în SUA, de la o fabrică din Arizona. Acesta a făcut anunțul în cadrul unui eveniment care a avut loc marţi în Arizona, unde a vorbit şi preşedintele Joe Biden, transmite CNBC.
„Şi acum, datorită muncii grele a atâtor oameni, aceste cipuri pot fi ştampilate cu mândrie Made in America. Acesta este un moment incredibil de important”, a spus Cook.
Citește și: Samsung și LG va majora cu două miliarde de dolari investiţiile în Vietnam
Fabricile de cipuri vor fi deţinute şi operate de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cea mai mare companie de profil, care deţine peste jumătate din cota de piaţă globală. TSMC produce cele mai avansate procesoare, inclusiv cipurile incluse în cele mai recente iPhone-uri, iPad-uri şi Mac-uri. Uzinele vor fi capabile să producă cipuri de 4 nanometri şi 3 nanometri, care sunt utilizate pentru procesoare avansate, cum ar fi seria A şi seria M de la Apple şi procesoarele grafice Nvidia.
„Astăzi este doar începutul. Astăzi combinăm expertiza TSMC cu ingeniozitatea de neegalat a lucrătorilor americani. Investim într-un viitor mai puternic şi mai luminos, ne plantăm sămânţa în deşertul Arizona. Şi la Apple, suntem mândri să contribuim la creşterea sa”, a spus Cook.
Apple a fost nevoit să cumpere toate cipurile performante din străinătate, însă acum vor putea aduce mai mult din lanţul de aprovizionare acasă. Ar putea schimba jocul a spus Biden.
TSMC îşi desfăşoară în prezent cea mai mare parte a producţiei în Taiwan, ceea ce a ridicat întrebări din partea legislatorilor americani şi europeni cu privire la securitatea aprovizionării în eventualitatea unei invazii chineze sau a altor probleme regionale. Companii de cipuri precum Nvidia şi Apple îşi proiectează propriile cipuri, dar externalizează producţia către companii precum TSMC şi Samsung Foundry.
Fabricile din Arizona vor fi parţial subvenţionate de guvernul SUA. La începutul acestui an, Biden a semnat Legea CHIPS and Science, care include un sprijin de miliarde de dolari pentru companiile care îşi construiesc capacităţi de fabricare a cipurilor pe teritoriul SUA. TSMC a declarat marţi că va cheltui 40 de miliarde de dolari pentru cele două fabrici din Arizona. Se estimează că prima fabrică din Phoenix va începe producţia de cipuri până în 2024.
A doua fabrică se va deschide în 2026, potrivit administraţiei Biden. Fabricile TSMC vor produce 600.000 de cipuri pe an atunci când vor fi complet operaţionale, ceea ce este suficient pentru a satisface cererea anuală a SUA, potrivit Consiliului Economic Naţional. Uzinele din SUA vor reprezenta o mică parte din capacitatea totală a TSMC, care a produs 12 milioane de ciăuri în 2020. CEO-ul AMD, Lisa Su, a declarat marţi că AMD intenţionează să fie un utilizator semnificativ al fabricilor TSMC din Arizona.
Compania americană de cipuri Intel a mai spus că vrea să concureze pentru afacerile Apple şi construieşte fabrici de cipuri în Arizona şi Ohio, care se aşteaptă să fie parţial subvenţionate de legea CHIPS. Anul trecut, Intel a spus că va acţiona ca o platformă pentru alte companii, deşi abilităţile sale de producţie sunt în prezent în urmă faţă de cele ale TSMC. Asta face Intel mai puţin atractivă pentru cele mai rapide cipuri.
Alte articole: Producția de petrol a Rusiei a crescut în 2022. Marea provocare pentru Vladimir Putin