- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Aproximativ 10.000 de persoane din Elveția au intentat proces colectiv statului pentru despăgubiri legate de măsurile din pandemie

30 Aug, 12:00 • Toma Anca
În jur de 10.000 de persoane din Elveția au intentat un proces colectiv pentru a cere statului despăgubiri legate de măsurile luate în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit agenţiei naţionale elveţiane de presă ATS.
Aproximativ 10.000 de persoane din Elveția au intentat proces colectiv statului pentru despăgubiri legate de măsurile din pandemie

Elveția a înregistrat oficial peste 4,4 milioane de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei, echivalentul a aproape jumătate din populaţie, şi 14.400 de decese.

Elvețienii au depus o plângere la Tribunalul Federal, în care se cere o compensaţie simbolică de 1 franc și urmărește ca instanţă judiciară elveţiană să declare ilegale măsurile luată în ţară. Chiar dacă acestea nu au impus lockdown-uri ca în alte state, au limitat adunările publice şi au anulat toate tipurile de evenimente, mai ales în anii 2020 şi 2021, potrivit Agerpres.

Reclamanţii afirmă că nu a existat nicio dovadă că situaţia sanitară ar fi justificat măsurile luate de guvernul federal, printre care obligaţia de a furniza un certificat de vaccinare care, potrivit avocaţilor lor, discrimina persoanele care nu acceptaseră să fie vaccinate.

Citește și: Localitatea pitorească din Elveția care oferă 60.000 de euro oamenilor dispuși să se stabilească acolo. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească potențialii rezidenți

Milionarii din Elveția amenință că vor părăsi țara

O propunere de impozitare a averilor moștenite care depășesc 50 de milioane de franci elvețieni a creat isterie în Elveția. Mai mulți multimilionari și miliardari amenință că vor părăsi țara dacă acest lucru se va înâmpla.

Elveția ar putea să-i taxeze drastic pe multimilionari. O propunere înaintată de organizația de tineret Young Socializts of Switzerland, afiliată Partidului Social Democrat elvețian, dar independentă din punct de vedere, susține impunerea unui impozit de 50% asupra oricărei averi moștenite care depășește suma de 50 de milioane de franci elvețieni.

Propunerea va fi supusă unui referendum național, în aproximativ doi ani după ce a creat dezbateri intense. Cu toate astea, o astfel de discuție reprezintă o amenințare pentru reputația țării, Elveția fiind recunoscută pentru taxele scăzute și condițiile favorabile pentru afaceri, scrie Bloomberg.

Un sondaj realizat în luna iunie de compania de audit PwC arată că două treimi dintre proprietarii de afaceri cu o avere de peste 50 de milioane de franci elvețieni au indicat că intenționează să își transfere în mod proactiv o mare parte a activelor deținute de rude pe fondul amenințării cu o taxă. 50% dintre respondenți au declarat că intenționează să se mute din Elveția, dacă așa ceva se va întâmpla.