Agenția Națională de Securitate Sanitară din Franța (ANSES) a prezentat pe parcursul zilei de astăzi un raport din care reiese că apa potabilă este contaminată în mare parte cu reziduuri ale unui fungicid care poate cauza cancer, care de altfel, este interzis de câțiva ani. Au fost studiate probe din toată Franța, mai ales din zonele de peste mări, relatează ziare.com.
Raportul publicat de ANSES arată că apa potabilă din Franța este contaminată cu reziduuri ale unui fungicid interzis de câțiva ani, care poate cauza cancer. Acest lucru atestă persistența în mediu a urmelor de pesticide o perioadă îndelungată, chiar și după ce s-a încetat utilizarea acestora.
ANSES a studiat probe din toată țara, mai ales din teritoriile de peste mări, astfel, au fost depistate 157 pesticide și metaboliții acestora. Concret, au fost identificate componente provenite din degradarea lor. Din totalitatea substanțelor găsite la nivelul probelor analizate de specialiști, 89 au fost cuantificate cel puțin o dată în apă brută, respectiv 77 în cea tratată.
Atenția experților a fost atrasă în mod special de un caz în care metabolitul clorotalonilului R471811 depășește limita de calitate în mai mult de una din trei probe. Totodată, compusul este cel mai frecvent descoperit. Acesta provine din degradarea în mediu a clorotalonilului, un fungicid interzis din 2020 în Franța.
„Aceste rezultate arată că, în funcţie de proprietăţile lor, anumiţi metaboliţi ai pesticidelor pot rămâne prezenţi în mediu câţiva ani după interzicerea substanţei active din care provin”, constată agenția din Franța.
Țara europeană a obținut o perioadă de grație până în mai 2020 pentru a elimina stocurile de produs cu clorotalonil. Acest lucru s-a întâmplat după ce Comisia Europeană nu a reînnoit în 2019 autorizația pentru substanța respectivă, comercializată de compania germană Syngenta.
Bruxelles a subliniat ulterior că „a fost imposibil până în prezent să se stabilească că prezenţa metaboliţilor clorotalonilului în apele subterane nu va avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii umane”. Comisia Europeană a citat concluziile EFSA, care a menționat că clorotalonilul „ar trebui clasificat ca agent cancerigen de categoria 1B”, concret, care are potențial cancerigen pentru oameni.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Europa se îndreaptă către o criză de apă. Semnal de alarmă la nivel european. Franța introduce restricții de consum