- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Atenționare de călătorie într-o țară des vizitată de români! Recomandările MAE pentru turiști

06 Jul, 10:19 • Fundeanu Madalina
O nouă atenționare de călătorie de la MAE. La ce trebuie să fie atenți românii care călătoresc peste graniță.
Atenționare de călătorie într-o țară des vizitată de români! Recomandările MAE pentru turiști

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) lansează o nouă atenționare de călătorie și le transmite cetățenilor români care se află în Bulgaria, tranzitează această țară sau intenționează să călătorească acolo că, potrivit autorităților bulgare, începând cu 10 iulie 2024, vor avea loc lucrări majore de reparație la Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse, pe tronsonul bulgar, scrie Antena 3 CNN.

O nouă atenționare de călătorie de la MAE. Recomandări pentru românii care merg în Bulgaria

Reparațiile vor dura aproximativ 730 de zile, dar nu se va opri traficul rutier pe pod, transmite MAE, într-un comunicat de presă.

În prima fază a reparaţiilor, circulaţia rutieră pe pod va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria şi, mai apoi, pe sensul de ieşire din Bulgaria, pe direcţia către România.

Activităţile de reparaţie vor avea loc pe timpul zilei, pe segmente rutiere de 400 de metri şi vor implica organizarea şi reglementarea temporară a circulaţiei rutiere pe pod, pe tronsonul rutier bulgar, pe o singură bandă, cu regim asigurat de accesibilitate alternativă a autovehiculelor şi de semnalizare prin sisteme de semafoare adaptive, indicatoare rutiere şi personal de dirijare.

MAE le transmite cetăţenilor români să conducă preventiv, cu viteză redusă, să respecte cu strictețe semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului. De asemenea, cei care pleacă în călătorie și trec granița cu Bulgaria ar trebui să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de aşteptare la trecerea frontierei.

Ai mai putea citi: Un cuplu aflat în vacanță în Grecia, în stare de șoc după ce a văzut nota de plată pentru 2 băuturi: „Înșelătorie totală!”

atenționare de călătorie Bulgaria
atenționare de călătorie Bulgaria

Ministerul de Externe a punctat în comunicatul de presă importanţa informării corecte a şoferilor români care pleacă în călătorie, dar şi importanța achiziţionării în timp util a vinietelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar, conform legii. Autorităţile bulgare recomandă ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul website-ului www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în incinta punctelor de frontieră.

Ministerul de Externe mai amintește și de importanţa respectării regimului legal de viteză pe teritoriul bulgar (în general 50 km/h în localităţi, 90 km/h pe drumurile naţionale şi 140 km/h pe autostradă) şi, în special, în zona de acţiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/restricţie/limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip RADAR.

Românii pot folosi pentru intrarea la noi în țară şi celelalte puncte de trecere a frontierei situate la graniţa cu Bulgaria, după cum urmează:

  • PCTF Vidin – Calafat;
  • PCTF Kardam – PCTF Negru Vodă;
  • PCTF Silistra – Ostrov Călăraşi;
  • PCTF Dobromir – Krushari şi PCTF Kainardzha – Lipniţa (aceste două puncte funcţionează cu orar 8,00 – 20,00 şi doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t);
  • PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (ferryboat) (www.feribot-eurobac.ro);
  • PCTF Svishtov – Zimnicea (ferryboat) (www.ferry.bg);
  • PCTF Oryahovo – Bechet (ferryboat) (www.ferryboat.bg);
  • PCTF Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călăraşi) (ferryboat) (www.spikaferry.com)

Vezi și: Ce părere a avut un influencer britanic despre CFR! Declarații neașteptate după o călătorie cu trenul în România