Începând cu de miercuri, 5 iunie, au intrat în circulație noile bancnote pe care apare chipul Regelui Charles al III-lea. La peste un an din momentul în care monarhul britanic și-a intrat în funcție, au apărut și banii care imită modelul celor cu îndrăgita Regină Elisabeta a II-a. În acest context, Banca Angliei a explicat și ce se va întâmpla cu vechile exemplare pe care cetățenii încă le au în case și nu au apucat să le cheltuie.
Conform informațiilor făcute prin intermediul unui anunț transmis de instituția bancară, banii vechi vor putea fi folosiți în continuare și vor reprezenta un mijloc legal de plată fără să provoace probleme pentru cei care încă îi dețin. Mai mult, banii noi vor putea fi folosiți pentru operațiuni economice.
„Am început să emitem bancnote cu portretul regelui la data de 5 iunie 2024, fără alte modificări ale desenelor existente. Bancnotele care prezintă portretul Majestății Sale defuncte, Regina Elisabeta a II-a, rămân mijloc legal de plată și sunt puse în circulație împreună cu bancnotele Regelui Charles al III-lea”, a transmis Banca Angliei.
Chiar și românii care se află în Marea Britanie se vor putea folosi de noile bancnote. Banii vor avea valorile de 5,10, 20 și 50 de lire sterline. Iată și cum vor arăta:
Banii vor fi acordați pentru a înlocui bancnotele cele vechi, care nu mai puteau fi folosite:
„Noile bancnote vor fi tipărite doar pentru a le înlocui pe cele uzate sau deteriorate, pentru a face față unei eventuale creșteri globale a cererii de bancnote. Abordarea noastră este conformă cu recomandările Casei Regale, pentru a minimiza impactul financiar și de mediu al acestei schimbări”, a adăugat Banca Angliei.
Persoanele care vor găsi bancnote de 5, 10, 20 sau 50 de lire care se termină în 000001 au șanse să pună mâna pe o mică avere! Banii au ajuns doar la Regele Charles, încă din luna aprilie și sunt extrem de rari! Colecționarii vor plăti sume fabuloase pentru ei.
„Dar nu veți găsi nicio bancnotă care să conțină aceste numere de serie. Asta pentru că bancnotele 000001 se află acum în mâinile regelui însuși. Banca Angliei a confirmat că Majestății Sale i-a fost oferită câte una din fiecare valoare nominală la 9 aprilie (…). Cu toate acestea, dacă intrați în posesia unei bancnote cu unul dintre aceste prefixe, cu un număr de serie timpuriu, s-ar putea să descoperiți că aceasta valorează mult mai mult decât valoarea sa nominală”, precizează This is Money.
Citește și: Cu ce scumpiri se vor confrunta românii începând cu iunie? Adrian Negrescu: „Apare și o taxă nouă”