Prin legea respectivă, lucrătorii români din Austria au pierdut jumătate din alocațiile pe care ar fi trebuit să le primească pentru copiii lor rămași acasă. Indexarea alocațiilor familiale, a creditului fiscal și a altor avantaje fiscale cu nivelul de trai din alt stat membru a fost considerată discriminare indirectă pe motiv de cetățenie.
În urma acestei decizii a CEJ, dispozițiile naționale au fost abrogate. Astfel, până în prezent, au fost plătite aproximativ 337 de milioane de euro familiilor, a anunţat ministrul pentru familie, Susanne Raab (ÖVP), potrivit publicaţiei ORF.at, citată de stiridiaspora.ro
Mai exact, autorităţile de la Viena „au efectuat plăți suplimentare susținute în valoare de 337.250.976,10 euro” pentru 143.705 copii. Această sumă este compusă din alocația familială (53.133.706,59 euro), o plată diferențială (184.370.263,64 euro) și deducerea pentru copii (99.747.005,87 euro), a precizat ministrul.
În anul 2019, guvernul austriac introdusese indexarea, prin care cuantumul alocațiilor familiale era calculat în funcție de costul real al vieții pentru copiii care trăiesc în alte țări din UE. Astfel, persoanele care lucrau în Austria și ai căror copii locuiau în Europa de Est beneficiau de o plată de sprijin considerabil mai mică.
Citeste si Austria ia în considerare o taxă pe profit pentru companiile energetice
În consecință, plățile suplimentare pentru solicitanții din țări precum România, Slovacia și Ungaria au fost cele mai mari. Pe de altă parte, nu au existat plăți restante pentru solicitanții din Belgia, Franța și Luxemburg, de exemplu. Acolo, prestațiile familiale au fost „indexate în sus”.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat, hotărârea Curţii de Justiţie a UE, privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii. El a precizat, la acel moment, că decizia Curţii Europene de Justiţie dă dreptate României, şi anume că indexarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi e contrară dreptului european.
”Salut hotărârea Curţii de Justiţie a UE, în cauza C-328/20 Com.Europeană c. Austria, în care a intervenit prin Ministerul Afacerilor Externe. Decizia dă dreptate României, indexarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi e contrară dreptului european”, a scris ministrul Aurescu pe Twitter în luna iunie, imediat ce CEJ şi-a anunţat decizia.
Suma plătită drept alocație era, până la sfârşitul anului 2018, de 158 euro. Austria a început în ianuarie să „indexeze” mărimea alocației pentru copii în funcție de nivelul de trai din țara unde trăiește copilul, ca parte dintr-un plan mai amplu de a reduce beneficiile pentru refugiați și imigranți.
Cancelarul Sebastian Kurz a susținut în campania electorală, fiind unul dintre argumentele populiste cu care a câștigat alegerile, că este inacceptabil ca Austria să plătească alocații ‘occidentale’ copiilor ai căror părinți provin din estul Europei, din țări mai defavorizate.
Citeste si Trucul prin care au furat benzină în valoare de 5000 de euro. Zeci de bărbați au alimentat „pe …
Cu toate astea, muncitorii români din Austria plăteau impozite și contribuții la fel ca toți muncitorii din această țară, nebeneficiind de derogări de la taxe pe motiv de origine într-o ţară defavorizată.
14.000 de copii români primeau această alocație, așadar suma totală pe care o plătea Austria copiilor români era de aproximativ două milioane de euro lunar. După decizia din iunie a Curţii de Justiţie Europene, aceste sume vor fi plătite retroactiv.