- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Austria blochează din nou România. Gerhard Karner declară că nu suntem încă pregătiți pentru Schengen!

10 Oct, 16:31 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a declarat că nu este încă momentul potrivit pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen. Totuși, el a menționat că există motive pentru "optimism prudent".
Austria blochează din nou România. Gerhard Karner declară că nu suntem încă pregătiți pentru Schengen!

Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a afirmat, înaintea unei întâlniri cu omologii săi din UE, că nu este încă momentul potrivit pentru aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, dar a menționat că există motive pentru „optimismul prudent”. Declarația sa vine în contextul speculațiilor că Austria ar putea ridica veto-ul împotriva aderării României după recentele alegeri parlamentare din țară, potrivit Antena 3 CNN.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a declarat Gerhard Karner, citat de Kurier.

Te-ar mai putea interesa și: Ziua Z pentru aderarea la Schengen. Consiliul JAI decide azi dacă România îndeplinește condițiile

foto: Schengen

Austria blochează din nou România. Gerhard Karner declară că nu suntem încă pregătiți pentru Schengen!

Austria continuă să blocheze aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Deși din martie 2023 cele două țări fac parte din „Air Schengen”, controalele la frontierele aeriene și maritime au fost eliminate, dar rămân în vigoare la frontierele terestre, considerate cele mai importante.

Comisara UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și-a exprimat dorința de a vedea ridicarea controalelor la frontierele interne cu România și Bulgaria înainte de finalul mandatului său. Este așteptat ca aceasta să fie înlocuită de Magnus Brunner, actualul ministru austriac de finanțe, în decembrie sau ianuarie, odată cu formarea noii Comisii Europene.

„Am avut experienţe bune la frontierele aeriene şi cred că este timpul să ridicăm controalele şi la frontierele terestre”, a subliniat, joi, Johansson.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sprijină aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen. De asemenea, ministrul ungar de interne, Sándor Pintér, și premierul Ungariei au subliniat că acest obiectiv este o prioritate pentru președinția ungară a Consiliului UE, vizând realizarea până la sfârșitul anului. Pintér urma să discute bilateral cu omologul său austriac,

Premierul României, Marcel Ciolacu, și-a exprimat încrederea că România va adera complet la Schengen până la sfârșitul anului și a menționat că este în contact cu cancelarul austriac, Karl Nehammer. Totuși, o decizie a Consiliului JAI pentru stabilirea datei aderării nu a fost încă planificată.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu promite că România va adera la Schengen în 2024! Negocieri intense cu cancelarul Nehammer