- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Austria ne blochează din nou accesul în Schengen! Mircea Geoană ripostează dur: „Încetați acest joc ostil și populist la adresa țării noastre!”

11 Oct, 22:56 • Bugiu ⁠Ana Maria
Mircea Geoană a avut un mesaj dur asupra Austriei, după ce ne-a blocat din nou pentru aderarea deplină la Schengen. A menționat că jocul din partea Austriei este „jignitor și ostil”.
Austria ne blochează din nou accesul în Schengen! Mircea Geoană ripostează dur: „Încetați acest joc ostil și populist la adresa țării noastre!”

Candidatul independent la prezidențiale, Mircea Geoană, a avut o reacție vehementă la adresa Austriei, pe pagina sa de Facebook, după ce ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a declarat că încă nu este momentul ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen terestru. Geoană a catalogat această poziție drept un „gest jignitor și ostil” față de România, amintind că țara noastră ar fi trebuit să fie deja membră a spațiului Schengen de mai bine de un deceniu.

„Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!
De 10 ani de zile, România trebuia să fie de drept membră a spațiului Schengen. Şi probabil am aşteptat cu prea multă răbdare alegerile parlamentare din Austria.

Însă această politică de discriminare şi de jignire la adresa noastă continuă şi fac un apel către liderii de la Viena: încetați acest joc ostil şi populist la adresa țării noastre!”, scrie Mircea Geoană pe Facebook.

Te-ar mai putea interesa și: Schengen bate la ușă! România și Bulgaria, concluzii despre aderarea deplină, după reuniunea JAI!

foto: Schengen

Austria ne blochează din nou accesul în Schengen! Mircea Geoană ripostează dur: „Încetați acest joc ostil și populist la adresa țării noastre!”

Geoană a criticat Viena pentru perpetuarea unei politici discriminatorii și populiste, făcând apel la liderii austrieci să renunțe la această abordare.

Într-o postare pe Facebook, el a exprimat frustrarea acumulată, care a manifestat o răbdare excesivă în așteptarea schimbării poziției Austriei, în contextul alegerilor parlamentare din această țară.

Acest nou blocaj vine în urma declarațiilor lui Gerhard Karner, care a spus că Viena rămâne fermă în opoziția sa față de aderarea României și Bulgariei la Schengen. Karner a justificat această poziție prin rezultatele controalelor suplimentare la frontiere, afirmând că presiunea migratorie asupra anumitor state a scăzut.

El a menționat în special frontiera dintre Austria și Ungaria, unde numărul trecerilor ilegale a scăzut semnificativ, sugerând că încă nu este momentul pentru extinderea Schengen-ului terestru.

„Controalele suplimentare la frontieră au dus la scăderea presiunii în multe ţări”, a spus Karner, citând exemplul frontierei dintre Austria şi Ungaria, unde numărul de treceri ilegale ale frontierei a scăzut semnificativ.

Totuși, Karner a recunoscut că există progrese, afirmând că „suntem pe drumul cel bun”, dar a subliniat că acest proces nu este încă finalizat, făcând referire la aderarea României și Bulgariei

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a continuat el, făcând referire la aderarea României şi Bulgariei.

Te-ar mai putea interesa și: Austria blochează din nou România. Gerhard Karner declară că nu suntem încă pregătiți pentru Schengen!