În urma unor incendii devastatoare şi a unui val de căldură îngrijorător în anul 2023, în Grecia a urmat cea mai călduroasă iarnă înregistrată până în acest moment. Acum, țara se teme de „o vară foarte dificilă” cauzată de incendiile forestiere, relatează AFP, citat de Observator News.
„Nimeni nu poate prezice cu exactitate cu ce condiţii (meteo) ne vom confrunta. Dar oricare ar fi ele, va trebui să luptăm din greu”, a avertizat ministrul pentru Crize Climatice şi Protecţie Civilă, Vassilis Kikilias, într-un interviu acordat pentru AFP.
„Vara va fi foarte dificilă”, a mai spus el, în ciuda faptului că peste 30% din Grecia este acoperită de păduri, potrivit Băncii Mondiale.
Aproximativ 175.000 de hectare de păduri şi terenuri agricole au fost distruse de flăcări anul trecut şi mai mult de 20 de persoane și-au pierdut viața. Incendiile teribile au pus stăpânire pe acestă țară în iulie 2023, în timpul unui val de căldură care a durat două săptămâni, cel mai lung înregistrat vreodată în această zonă.
În acest sens, în Grecia a avut loc cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria sa. Aproape 20.000 de persoane, mai ales turişti, au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele sau staţiunile de vacanţă de pe insula Rodos (sud-est). Mercurul din termometre a urcat până la 46 de grade la Gythion, în peninsula Peloponez (sud-vest).
Grecia, deja obişnuită cu valurile de căldură în timpul verii, s-a confruntat cu „cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată”, potrivit lui Costas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul Naţional din Atena.
Deși vara este abia la început, marţi s-au înregistrat temperaturi record pentru această perioadă, potrivit site-ului meteo.gr, temperaturile ajungând la 39,3°C la nivel local.
„Constatăm că în anii în care temperaturile sunt ridicate, ceea ce înseamnă şi secetă, avem incendii uriaşe”, a declarat Costas Lagouvardos.
„Acesta este un semnal de alarmă major”, spune Costas Lagouvardos.
Potrivit lui Nikolaos Roumeliotis, adjunctul şefului pompierilor, chiar și localnicilor le-a venit greu să creadă că focul a putut stârni chiar și în zone care erau acoperite de zăpadă.
Potrivit Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC sau GIEC), creşterea temperaturilor cauzată de emisiile de combustibili fosili produse de om prelungeşte perioada incendiilor şi determină apariția unor suprafaţe arse extrem de întinse.
„În toţi anii în care am studiat incendiile de pădure, nu-mi amintesc să fi văzut unul atât de devreme în an şi la o altitudine atât de mare”, a declarat Theodore Giannaros, meteorolog specializat în incendii la Observatorul din Atena.
„Acest lucru este extrem de îngrijorător, deoarece arată că ne îndreptăm spre o climă mai caldă şi mai uscată, iar ecosistemele cheie care erau mai puţin vulnerabile la incendii ar putea deveni treptat mai vulnerabile”, consideră el.
Între lunile ianuarie şi mai, incendiile de vegetație au crescut cu 28% de la an la an, potrivit pompierilor. La sfârşitul lunii aprilie a acestui an, fuseseră înregistrate o mie de incendii, conform informațiilor transmise de premierul Kyriakos Mitsotakis.
Grecia a luat măsuri pentru a stopa aceste dezastre şi a prezentat un proiect de 2,1 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii de protecţie civilă, cel mai mare de până la momentul actual. Datorită fondurilor furnizate în mare parte de UE, Grecia are în plan să se doteze, începând de anul viitor, cu noi bombardiere de apă, elicoptere, camioane de pompieri, camere de termoviziune şi peste o sută de drone de supraveghere.
Vezi mai multe știri: Cât costă o vacanță pentru două persoane în Grecia. Ce bani trebuie să plătești în 2024