- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Avertisment dur pentru milioanele de utilizatori Facebook, TikTok și Instagram. Sănătatea oamenilor ar putea fi în mare pericol

18 Jun, 17:45 • Adrian Popovici
Dr. Vivek Murthy, un oficial american de rang înalt, atrage atenția asupra problemelor pe care rețelele sociale le pot avea asupra sănătății. El cere ca platformele ca Facebook să fie etichetate la fel ca alcoolul sau țigările.
Avertisment dur pentru milioanele de utilizatori Facebook, TikTok și Instagram. Sănătatea oamenilor ar putea fi în mare pericol

Dr. Vivek Murthy, al doilea cel mai important oficial din SUA pe sănătate publică, a cerut Congresului să impună obligativitatea afișării de avertismente sanitare pe aplicațiile pentru rețelele sociale precum Facebook, Twitter sau TikTok, conform unui raport CNN. Murthy sugerează că etichetarea aplicațiilor ar trebui să urmeze modelul aplicat produselor din tutun și alcool, singurele pentru care legislația americană impune în prezent astfel de avertismente.

Într-un editorial publicat în New York Times, Murthy subliniază necesitatea urgentă a unor măsuri pentru a combate criza de sănătate mintală în rândul tinerilor, criză în care rețelele sociale joacă un rol semnificativ.

Murthy vorbește un studiu din 2019 al Asociației Medicale Americane, conform căruia adolescenții care petrec trei ore pe zi pe Facebook, Instagram sau Twitter își dublează riscul de depresie. În contrast, un sondaj Gallup recent relevă că tinerii americani petrec în medie cinci ore pe zi pe aceste platforme, utilizarea rețelelor sociale în rândul adolescenților fiind aproape universală, atingând 95%.

Într-un interviu acordat CNN, Murthy a explicat că etichetarea aplicațiilor este crucială pentru ca părinții să fie informați despre pericolele asociate utilizării excesive a Facebook sau alte rețele sociale. El a evidențiat că avertismentele similare aplicate produselor din tutun, instituite pentru prima dată în 1965, au contribuit la reducerea constantă a ratei fumatului în Statele Unite.

Facebook
Facebook

Te-ar putea interesa și: Un colegiu din Buzău are de plătit daune morale în valoare de 3.000 de euro unui elev. Tânărul primise 2 la purtare pentru o postare pe Facebook

Facebook și alte rețele sociale, în atenția autorităților

Legislativul american a audiat de mai multe ori directorii executivi ai companiilor de tehnologie care administrează rețele sociale, inclusiv pe Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, care și-a cerut scuze public familiilor afectate de suicidul copiilor lor din cauza hărțuirii online. Cu toate acestea, Congresul nu a adoptat măsuri concrete pentru a restricționa accesul copiilor la rețelele sociale, subliniază CNN.

Murthy a îndemnat Congresul să adopte măsuri serioase pentru a limita accesul copiilor la rețelele sociale, insistând că părinții trebuie avertizați până la obținerea unor dovezi clare că Facebook și restul platformelor sunt sigure. El a subliniat că etichetarea aplicațiilor este doar un prim pas și a susținut ideea de a transforma școlile în „zone fără telefoane mobile”, recomandând părinților să limiteze utilizarea rețelelor sociale de către copii până la absolvirea ciclului mediu de învățământ.

În sprijinul acestei inițiative, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a promulgat în martie o lege care interzice copiilor sub 14 ani să dețină conturi proprii pe Facebook sau alte rețelele sociale și impune obținerea acordului parental pentru copiii sub 16 ani. În același timp, guvernatoarea New York-ului, Kathy Hochul, a anunțat că va semna un proiect de lege care interzice rețelelor de socializare să folosească algoritmi în feed-urile copiilor și să partajeze informațiile acestora.

Citește și: Avertisment de ultimă oră pentru toți românii care au card Revolut și cont de Facebook