- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Avertisment FBI: de ce să nu încarci telefonul mobil în gări, aeroporturi sau centre comerciale. Pericolul imens la care te expui

26 Oct, 19:21 • Cornel Ghimeșan
FBI a transmis un avertisment consumatorilor asupra riscurilor majore de securitate la care se expun atunci când îşi încarcă telefoanele mobile la stațiile de încărcare publice din aeroporturi, gări, centre comerciale și alte locuri similare. Aceste riscuri sunt asociate cu fenomenul numit "juice jacking", prin care dispozitivele mobile sunt infectate cu programe malițioase atunci când sunt conectate la un port USB compromis.
Avertisment FBI: de ce să nu încarci telefonul mobil în gări, aeroporturi sau centre comerciale. Pericolul imens la care te expui

FBI avertizează consumatorii asupra riscurilor majore de securitate asociate cu utilizarea acestor stații de încărcare publice, subliniind posibilitatea ca dispozitivele  să fie expuse unor programe malițioase. „Juice jacking” este o metodă care le permite hackerilor să acceseze și să fure date personale de pe telefon, cum ar fi contactele, mesajele, fotografiile, parolele sau chiar date bancare.

FBI avertizează asupra riscului de furt de date

Experţii susţin că, în acest caz, cablurile de încărcare utilizate pentru alimentarea telefonului sunt, de fapt, și cabluri de date, permițând transferul de informații între dispozitive. Astfel, atunci când conectezi telefonul la un port compromis, hackerii pot avea acces la dispozitivul tău.

„Dacă portul este compromis, nu există limite pentru informațiile pe care un hacker le poate prelua”, a a declarat Drew Paik, fost expert în securitate la Authentic8, într-un interviu pentru CNN.

Citeşte şi: Comisia Europeană, avertisment pentru Temu. Sancțiuni uriașe sunt, momentan, pe tușă

Astfel, FBI sfătuiește utilizatorii să evite aceste stații de încărcare și să folosească doar încărcătoarele proprii și prizele electrice clasice. În plus, o soluție eficientă pentru protecția datelor este achiziționarea unui USB data blocker, care permite încărcarea fără transfer de date. Problemă a devenit mai acută odată cu creșterea dependenței de tehnologie și cu revenirea călătoriilor după pandemie.

Citeşte şi: Top 5 cele mai scumpe cafele din lume. Ce aromă are cafeaua de 2.500 de dolari kilogramul

Pe de altă parte, Comisia Federală de Comunicații (FCC) a emis un comunicat prin care avertizează că porturile de încărcare corupte pot fi utilizate de infractori pentru a bloca accesul la dispozitivele personale sau pentru a extrage date sensibile. FCC mai avertizează că, în unele cazuri, hackerii au lăsat în mod intenționat cabluri infectate la stațiile de încărcare, sub forma unor cadouri promoționale.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult