Avertisment pentru şoferii români! Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o pot face șoferii este să conducă un autovehicul pe drumurile publice fără a avea asigurare auto valabilă. În acest caz, sancțiunile pot ajunge până la 300 de lire sterline (aproximativ 1.725 de lei) și 6 puncte de penalizare. Mai mult de atât, poliția poate dispune confiscarea autoturismului, amendă nelimitată și interdicție de conducere. Șoferii care cred că pot să păcălească legea nu vor scăpa nepedepsiți. Camerele video pentru monitorizarea traficului pot detecta mașinile fără o asigurare validă.
O altă faptă care se sacnţionează este folosirea telefonului mobil în timpul condusului. Conform legii, această practică este sancționată cu o amendă de 200 de lire sterline și 6 puncte de penalizare. În cazul în care dosarul ajunge în instanță și șoferul este declarat vinovat, amenda poate ajunge până la 1.000 de lire sterline, echivalentul a aproximativ 5.800 de lei. Pe lângă aceasta, se poate aplica și interdicția de a conduce.
Mai mult, şoferii care sunt suspectați că s-au urcat la volan sub influența substanțelor interzise sau a celor care pot afecta capacitatea de concentrare în timpul mersului se pot alege cu amendă nelimitată, pedeapsă cu închisoare și interzicerea dreptului de mai conduce pe o perioadă de cel puțin un an. Totodată, cei care aleg să conducă sub influența alcoolului se vor alege cu un cazier juridic.
Trebuie menţionat faptul că amenzile de circulație primite în alte țări decât cele din Uniunea Europeană pot fi plătite pe loc, pe teritoriul țării respective sau prin mandat poștal. În cazul Marii Britanii, care nu mai face parte din spațiul UE, șoferii amendați nu mai primesc amenda prin poștă. Procedura de plată a amenzilor de circulație în cadrul Uniunii Europene este simplă și poate fi efectuată atât online, prin intermediul agențiilor fiscale sau al băncilor, cât și prin instituții acreditate.