Avioanele privale ale bogaților reprezintă o sursă majoră de poluare a mediului. Conform studiului realizat recent, emisiile anuale de carbon din aviaţia privată au crescut cu 46% între 2019 şi 2023, contribuind considerabil la schimbările climatice.
Doar în 2023, avioanele private au generat 15,6 milioane de tone de CO2, adică mai mult decât emisiile unor ţări mici din Europa, cum ar fi Slovenia sau Lituania. Deşi doar 0,003% din populaţia globală folosește avioane private, cei care le folosesc produc de aproape 500 de ori mai mult CO2 într-un an decât media globală.
Acestea ating un vârf în timpul evenimentelor internaţionale de proporţii, cum ar fi Cupa Mondială din 2022 şi conferinţele COP28, unde au fost asociate cu sute de zboruri private care au emis mii de tone de CO2, relatează Mediafax.
Potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Linnaeus din Suedia şi Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Munchen, majoritatea zborurilor private sunt scurte, sub 500 km, iar motivaţiile de călătorie sunt adesea de agrement, nu de afaceri.
Avionul privat este folosit cel mai des în SUA, ţară care însumează 68,7% din avioanele private din lume, deşi vorbim de doar 4% din populaţia globală. Avioanele private sunt folosite de oamenii bogați, care au o avere de 31 de trilioane de dolari, contribuind disproporţionat la problema schimbărilor climatice, care va afecta în mod major populaţiile mai puţin înstărite.
Citește și Primark face angajări. Ce poziții sunt vacante pentru cei care își caută job