Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce, foarte probabil, rata dobânzilor începând cu luna aceasta, deoarece rata inflației a scăzut sub limita necesară și riscurile luării acestei decizii sunt mult mai mici.
vrea o reducere a dobânzii, în contextul în care inflația s-a stabilizat la un nivel confortabil, conform declarațiilor lui Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene. Economistul a declarat pentru Bloomberg că este posibil ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânzile după reuniunea de politică monetară din 17 octombrie.
Citește și : Doner kebap, motiv de dispută între Turcia și Germania. Nemții au declarat donerul mâncare tradițională
Luna trecută, ținta Băncii Centrale Europeane privind limita ratei inflației în zona euro a fost atinsă, scăzând sub ținta de 2%, iar inflația de bază urmează să scadă din 2025 aproape de 2%. Villeroy, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Franței, a spus că se așteaptă la o inflație de sub 1,8% din 2025, conform interviului pentru La Reppublica.
„Toate acestea duc la o modificare a riscurilor. În ultimii doi ani, principalul nostru obiectiv a fost să ajunge la ţinta Băncii Centrale Europeane de 2%. Acum trebuie să fim atenţi la riscul opus, de a nu îndeplini previziunile, din cauza creşterii slabe şi a unei perioade prea îndelungată de menţinere a politicii monetare restrictive”, a precizat economistul.
Banca Centrală Europeană a redus dobânzile încă de la reuniunea din 12 septebmrie, iar Villeroy a precizat că economiștii trebuie să facă reduceri graduale, având însă grijă la inflație.
„Am susţinut în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene să menţinem toate opţiunile pentru octombrie. Nu îmi voi schimba opinia astăzi şi nu voi abandona abordarea pragmatică, de la întâlnire la întâlnire”, a precizat Villeroy.
Citește și : Schengen: România și Bulgaria ar putea fi primite în curând, chiar fără voia Austriei!
Activitatea economică în zona euro este tot mai mică, astfel că majoritatea investitorilor prevăd reducerea ratei dobânzilor luna aceasta. Villeroy a adăugat, referitor la posbilitatea extinderii măsurilor de relaxare monetală, că dobânzile nu trebuie menținute la un nivel care nu susține dezvoltarea creșterii economice a statelor UE.
„Dacă anul viitor inflaţia se menţine la 2%, şi încă avem perspective slabe de creştere în Europa, nu vor exista motive ca politica monetară să rămână restrictive”, a terminat Villeroy declarația sa.