Facturile uriașe la căldură înseamnă pentru mulți cetățeni din Marea Britanie faptul că nu vor putea să se încălzească în această iarnă, iar autoritățile sunt forțate de aceste condiții să organizeze o rețea de „bănci de căldură”. Cu alte cuvinte vor fi organizate centre publice în cadrul cărora oameni vor putea să se încălzească gratuit, conform Bloomberg.
FMI estimează că Marea Britanie ar putea fi afectată mai dur de scumpirea combustibililor decât orice altă ţară din Europa de Vest, în mod semnificativ din cauza unei divergenţe mai mari între gospodăriile cu venituri ridicate şi cele cu venituri scăzute.
Având deja de furcă cu cea mai mare rată a inflaţiei din ultimii 40 de ani şi riscul unei recesiuni iminente, mulţi britanici au în faţă o iarnă marcată de frig şi foamete. Chiar şi cu susţinerea de stat, căldura ar putea însemna un lux pentru marea majoritate a britanicilor.
În acest context, o reţea ad-hoc de refugii încălzite prinde contur. Unele supermarketuri oferă băuturi calde, în timp ce spaţii publice şi administrate de voluntari ca biblioteci şi centre comunitare, cât şi spaţii mai puţin oficiale, ca băile nefolosite din pub-uri, apar peste tot. Şi muzeele se pregătesc să acţioneze ca refugii calde pentru cei care nu-şi permit să-şi încălzească casele în lunile de iarnă, notează The Guardian.De asemenea, se face apel la miniştri să furnizeze finanţare nouă de urgenţă astfel încât clădirile publice să poată face faţă unei creşteri puternice a numărului de vizitatori în lunile cele mai reci.
Între timp, cea mai mare reţea de bănci de alimente a ţării a lansat un apel de urgenţă, avertizând că are în faţă cea mai grea iarnă din istorie, din ce în ce mai mulţi oameni riscând să facă foamea în criza costurilor de trai, scrie Reuters. The Trussell Trust, care susţine o reţea de 1.300 de bănci de alimente, a anunţat că înregistrează o creştere dramatică a numărului celor aflaţi în dificultate. De asemenea, cererea depăşeşte donaţiile pentru prima dată, însemnând că băncile trebuie să cumpere mai multe alimente pe cont propriu, ceea ce nu este sustenabil.
Şi Germania pregăteşte spaţii în care oamenii pot veni să profite de căldură în mod gratuit, încă din vară, relatează The Local. În oraşul Ludwigshafen, un spaţiu utilizat anterior pentru concerte, evenimente sportive şi vaccinare a fost amenajat pentru a servi drept „bancă de căldură“ pentru public. Şi alte zone, ca Neustadt, Frankenthal şi Landau, pregătesc iniţiative similare.
Şi în Germania, băncile de alimente sunt sub presiune, conform Deutsche Welle. Aproximativ jumătate dintre acestea şi-au văzut numărul clienţilor dublându-se de anul trecut, iar multe nu mai primesc solicitanţi. Cererea este în creştere, iar donaţiile în scădere.