- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bancnotele deteriorate vor fi retrase din circulație. Până la ce dată vor putea fi banii predați băncii. Ce bancnote neconforme nu vor fi primite la bancă

18 Jun, 12:35 • Stefan Simion
Bancnotele deteriorate sau cele care nu mai îndeplinesc standardele de calitate vor fi retrase din circulație în Spania. Banca Spaniei le sugerează cetățenilor să predea acești bani băncilor, până la finalul lunii iunie, pentru a primi contravaloarea lor.
Bancnotele deteriorate vor fi retrase din circulație. Până la ce dată vor putea fi banii predați băncii. Ce bancnote neconforme nu vor fi primite la bancă

Bancnotele deteriorate vor ieși de pe piața spaniolă până la finalul lunii iunie. Majoritatea spaniolilor aleg să-și plătească cumpărăturile cu bani cash în loc de card, ceea ce duce la uzarea rapidă a bancnotelor. Deteriorarea banilor se referă la rupere, expunere accidentală la umiditate sau incendiu, inscripții, pete, murdărie.

Bancnotele deteriorate vor fi retrase din circulație

O analiză recentă relevă faptul că 65% dintre spanioli folosesc numerar zilnic pentru majoritatea plăților și cumpărăturilor. Drept urmare, Banca Spaniei a decis să retragă toate bancnotele care nu mai respectă standardele de calitate.

Cetățenii care, până la sfârșitul lunii iunie, nu vor merge la băncile spaniole să predea bancnotele euro rupte, murdare sau pătate nu vor mai avea posibilitatea să încaseze contravaloarea acestora, scrie ziarulromanesc.de. Cetățenii vor putea solicita înlocuirea acestora la oricare dintre sucursalele Băncii Spaniei. De altfel, aceștia pot cere ca suma să le fie restituită în contul bancar.

Citeste si Au intrat în circulație noile bancnote. Cum arată banii cu care vor putea plăti anumiți români

Ce bancnote neconforme nu vor fi primite la bancă

Atenție, însă! Nu toate bancnotele vor putea fi schimbate, arată noticiastrabajo. Dacă angajații băncii constată faptul că banii au fost deteriorați în mod intenționat, utilizatorii nu vor putea primi contravaloarea acestora. Reprezentanții Băncii Spaniei susțin că scrierea sau ștampilarea bancnotelor rămâne o practică nepermisă.

În plus, bancnotele distruse în mod intenționat vor fi reținute de bancă pentru a le împiedica să continue să circule.

Băncile centrale naționale din zona euro înlocuiesc bancnotele euro deteriorate, rupte sau avariate accidental, cu respectarea unor condiții. Dacă deții mai mult de jumătate dintr-o bancnotă deteriorată sau poți demonstra că partea lipsă a fost distrusă, banca centrală națională va înlocui bancnota.

Citeste si Țeapa primită de mai mulți români din Vrancea și Buzău. Au cumpărat valută în bancnote de 50 euro, atrași de cursul avantajos, dar s-au trezit cu o surpriză

De ce nu este bine să accepți niciodată o bancnotă pătată cu cerneală

Dacă cineva încearcă să îți dea o bancnotă pătată de cerneală, refuz-o, deoarece este posibil să fie furată. Bancnotele acoperite cu cerneală provin adesea de la dispozitive antifurt, care se declanșează în timpul unor activități infracționale. Aceste sisteme inteligente de neutralizare a bancnotelor sunt activate atunci când hoții sparg un bancomat sau un seif.
Activarea acestor dispozitive face ca bancnotele furate să devină inutilizabile și lipsite de valoare, contribuind astfel la reducerea riscului pentru comercianți, bănci și alți profesioniști care lucrează cu numerar, de a fi afectați de activitățile infracționale.
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult