Se dau bani de la stat pentru persoanele rezidente în Italia care au un ISEE (indicator al situației economice) scăzut. Acestea pot primi vouchere pentru facturi, chirie, creşă sau cumpărături, scrie Rotalianul
Iată, în rândurile următoare, bonusurile pe care le pot primi rezidenţii vulnerabili din Italia şi valoarea ISSE care le condiționează:
Assegno Unico (Alocația Unică), al cărei cuantum începe de la 175 de euro pe lună pentru cei cu un ISEE de cel mult 15.000 de euro și scade treptat până la doar 50 de euro pe lună pentru cei cu un ISEE de peste 40.000 de euro. Chiar și cei care nu prezintă ISEE primesc suma minimă. Din 2023, această alocaţie a fost majorată pentru familiile numeroase. Concret, familiile cu 4 sau mai mulți copii primesc cu 50% mai mult și un bonus de 150 de euro.
De Bonus asilo nido (Bonus pentru creșă) beneficiază familiile cu copii cu vârste cuprinse între 3 luni și 3 ani și este utilizat pentru a ajuta la plata taxelor pentru creșele publice sau private. Cuantumul contribuției ajunge până la 3.000 de euro pe an pentru cei cu un ISEE mai mic de 25.000 de euro și până la 2.500 de euro pentru ISEE de până la 40.000 de euro. Dincolo de acest prag, familiile primesc suma minimă de 1.500 de euro.
Bonus bollette (Bonus facturi) este acordat pentru plata facturilor de gaz şi electricitate. Însă, pentru a beneficia de acest ajutor, rezidenţii trebuie să aibă un ISEE de 15.000 de euro. Acest bonus este condiționat de prezentarea ISEE pentru anul respectiv, iar reducerea se aplică direct de către furnizorul de energie.
Bonus affitti (Bonus pentru chirie) se acordă tinerilor cu vârsta sub 31 de ani și cu venituri mai mici sau egale cu 15.493 euro.
Carta acquisti (Card de cumpărături) este o carte de credit reîncărcabilă de care pot beneficia persoanele de peste 65 de ani și părinții cu copii sub 3 ani, cu un ISEE de până la 7.640 euro, mărit la 10.186 euro pentru seniorii de 70 de ani și peste. Banii po9t fi folosiţi doar pentru achiziţionarea de alimente şi plata facturilor.
Bonusul pentru studenți se acordă studenţilor care provin din familii cu un ISEE mai mic de 22.000 de euro pe an şi care pot obține scutire totală de taxe universitare. Dacă ISEE este de până la 30.000 de euro există o scutire parțială, cu o reducere a plății care scade proporțional, de la 80% la 10%, în funcție de valoarea ISEE.
Bonusul pentru ochelari reprezintă un ajutor de 50 de euro plătit sub formă de voucher sau ramburs familiilor cu un ISEE care nu depășește 10.000 de euro.
Bonus pentru psiholog este în valoare de maximum 1.500 de euro (cu un prag de 50 de euro pentru fiecare ședință). Din păcate, se estimează cu suma alocată în legea bugetului (5 milioane de euro) va fi insuficientă pentru a satisface toate cererile. Pentru a solicita bani de mers la psiholog, ISEE-ul nu trebuie să depășească 50.000 de euro pe an.
Bonusul prima casă se acordă tinerilor sub 36 de ani și cu ISEE până la 40.000 de euro. Acest ajutor financiar prevede scutirea completă de taxele de înregistrare, ipotecare și cadastrale (sau un credit fiscal corespunzător TVA de 4%, pentru cei care cumpără de la constructor) și acoperire de până la 80% din valoarea principală a creditului prin Fondul de Garantare Consap.
Bonusul de mobilitate este destinat cetățenilor care folosesc mijloace de transport ecologice pentru a se deplasa prin oraș. Bonusul este destinat celor cu un ISEE care nu depășește 30.000 de euro și variază în funcție de tipul de vehicul utilizat. De exemplu, pentru achiziționarea de biciclete electrice se prevede o contribuție de 60% din costul suportat, până la maximum 500 de euro, în timp ce pentru achiziționarea de motociclete electrice sau hibride se prevede o contribuție de 30% din costul suportat, până la maximum 3.000 de euro.