- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bani în plus pentru europarlamentari. Salarii de peste 15.000 de euro pentru peste 2.400 de angajați!

27 Sep, 20:47 • Bugiu ⁠Ana Maria
Europarlamentarii vor avea venituri mai mari. Peste 2.400 de angajați vor primi salarii de peste 15.000 de euro.
Bani în plus pentru europarlamentari. Salarii de peste 15.000 de euro pentru peste 2.400 de angajați!

Parlamentul European a anunțat creșteri salariale pentru angajații săi, cu un impact direct asupra a peste 2.400 de angajați, care vor beneficia de majorări substanțiale. Decizia vizează aproximativ 5.300 de angajați permanenți din instituție, din care 2.411 sunt eligibili pentru creșteri, având în vedere bugetul disponibil pentru acest an, potrivit capital.ro.

Conform unui document oficial, care se întinde pe 70 de pagini, numărul mare de angajați vizează diverse trepte salariale. De exemplu, 71 dintre aceștia sunt pregătiți să avanseze la treapta salarială AD13, care le va aduce un salariu lunar de 15.234,71 euro. Aceasta este o sumă aproape dublă, comparativ cu remunerația unui europarlamentar.

Te-ar mai putea interesa și: Cine sunt europarlamentarii pe care România îi trimite la Bruxelles? Lista eurodeputaților din țara noastră

foto: europarlamentari

Bani în plus pentru europarlamentari. Salarii de peste 15.000 de euro pentru peste 2.400 de angajați!

Creșterile salariale sunt acordate pe baza meritelor, iar pentru angajații care beneficiază de aceste majorări, aplicarea va fi retroactivă, începând cu luna ianuarie a anului curent. Aceste modificări sunt o parte din politica generală a Parlamentului European de a recunoaște și recompensa performanțele angajaților.

Pe lângă salarii, europarlamentarii se bucură de diverse indemnizații care le acoperă cheltuielile legate de activitatea parlamentară. De exemplu, indemnizația pentru cheltuieli generale (ICG) se ridică la 4.950 de euro pe lună, fiind destinat acoperirii costurilor:

  • închirierea de birouri
  • achiziționarea de echipamente IT
  • materiale de birou

Eurodeputații primesc o indemnizație de ședere de 350 de euro pe zi pentru cheltuieli de cazare și masă, atunci când participă la activități oficiale la Parlamentul European. Totuși, pentru a beneficia de aceste sume, europarlamentarii trebuie să semneze un registru de prezență, cu anumite excepții pentru Președinte și liderii grupurilor parlamentare.

În cazul sesiunilor care au loc în afara Uniunii Europene sau dacă eurodeputații nu participă la cel puțin jumătate din voturile prin apel nominal în zilele de vot, diurna este redusă la jumătate.

Actualizarea salariilor și indemnizațiilor pentru angajații Parlamentului European ridică întrebări cu privire la gestionarea fondurilor publice și la impactul acestor creșteri salariale asupra bugetului instituției, în special în contextul economic actual.

Te-ar mai putea interesa și: Șomaj de lux! Cât primesc europarlamentarii români care nu au mai prins un loc la Bruxelles la alegerile din 9 iunie