Banca Centrală Europeană a menținut joi dobanda cheie la un nivel stabil și a reiterat că va menține această măsurăă pentru o „durată suficient de lungă” pentru a aduce inflația la ținta stabilită. BCE menține ratele pentru a treia ședință consecutivă, după ce în septembrie a majorat facilitatea de depozit de referință la 4%. Cu toate acestea, șefa instituției, Christine Lagarde a explicat că o reducere a dobânzii cheie ar putea avea loc în vară, chiar dacă acum discuțiile pe temă sunt premature, transmite Bloomberg.
Șefa BCE, Christine Lagarde, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că creșterea inflației din decembrie era așteptată și a fost cauzată de efectele de bază și că „nu diminuează opinia pe care o avem că procesul de dezinflație este în desfășurare”.
Cu toate acestea, consensul Consiliului guvernatorilor băncii centrale a fost că este „prematur să discutăm despre posibilitatea de a reduce dobânda cheie”, a spus ea. Ea aa dăugat că o astfel de măsură va fi luată atunci când rezultatele macroeconomice o vor permite și că nu va urma un calendar prestabilit.
„Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele sale de politică monetară vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar”, a precizat BCE într-un comunicat.
Te-ar putea interesa și: Economiștii de top avertizează: Tensiunile geopolitice ar putea destabiliza economia globală în 2024
Banca centrală trebuie să gestioneze cum evoluează dobânda cheie în contextul în care economia zonei euro are probleme și se confruntă cu o stabilitate financiară fragilă, dar se concentrează, de asemenea, pe reducerea inflației la 2%, de la 2,9% în prezent. BCE este îngrijorată de posibilitatea de a reduce ratele prea curând și de a anula unele dintre efectele măsurilor luate în ultima perioadă.
Unii oficiali ai BCE au explicat în ultimele luni că posibilitatea de a reduce dobânda cheie încă nu este o opțiune viabilă, subliniind necesitatea de a aștepta datele salariale din primul trimestru. Joi dimineață, piețele luau în calcul o probabilitate de 62% pentru o reducere a dobânzii în aprilie, potrivit datelor LSEG.
Potrivit lui Lagarde, BCE analizează cu atenție o serie de date privind creșterea salariilor, inclusiv cele de pe site-urile de locuri de muncă și din propriul tracker al negocierilor salariale.
Următoarele luni vor fi „bogate în informații” pe acest front, a spus ea, adăugând că în prezent creșterea salariilor este „bună din punct de vedere direcțional”. Speranța BCE este ca orice creștere suplimentară a salariilor să fie absorbită de profiturile companiilor, astfel încât să nu creeze efecte inflaționiste secundare, ceea ce ar putea forța o instituția să mențină sau să crească dobânda cheie.