- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

BCE, mișcare surpriză după 5 ani! Ce se întâmplă cu creditele luate de români și alți europeni

06 Jun, 21:08 • Adrian Popovici
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să reducă dobânda de referință pentru prima dată în ultimii cinci ani. Măsura vine, în mod surprinzător, chiar înainte de o decizie similară din partea Rezervei Federale a SUA.
BCE, mișcare surpriză după 5 ani! Ce se întâmplă cu creditele luate de români și alți europeni

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a anunțat o decizie surprinzătoare joi, 6 iunie, reducând cele trei rate ale dobânzilor de politică monetară cu 25 de puncte de bază. Asta înseamnă că  dobânda de referință a scăzut pentru prima dată în ultimii cinci ani. Această mișcare vine după nouă luni de menținere a ratelor constante și este motivată de o evaluare actualizată a perspectivei inflației, a dinamicii inflației de bază și a forței de transmitere a politicii monetare, transmite BBC.

După cum arată sursa citată, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor fi reduse la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75%, începând cu data de 12 iunie 2024.

În conformitate cu comunicatul oficial emis de BCE, moderarea gradului de restricție a politicii monetare este considerată oportună în acest moment. Această decizie este menită să încurajeze creșterea economică și să stimuleze activitatea economică în zona euro.

Deși inflația pe categoria servicii a arătat semne de accelerare în luna mai, iar Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a indicat că va menține dobânzile la un nivel ridicat pentru o perioadă mai îndelungată, BCE a decis să înceapă un ciclu de tăiere a dobânzilor. Economistul-șef al BCE, Phillip Lane, a confirmat anticipațiile pieței într-un interviu acordat săptămâna trecută Financial Times, respingând ideea că această mișcare ar putea avea efecte adverse.

Banca Centrală Europeană (BCE)
Banca Centrală Europeană (BCE)

BCE modifică dobânzile înaintea Rezervei Federale a SUA

Scăderea dobânzilor va duce probabil la coborârea dobânzii-cheie la 3,75%, iar această decizie marchează o premieră, deoarece BCE acționează înaintea Rezervei Federale americane. Acest decuplaj de politici monetare între Europa și Statele Unite indică o perspectivă diferită asupra direcției dobânzilor, cu experții anticipând un nivel mai ridicat al dobânzilor în SUA pentru o perioadă mai îndelungată.

Olli Rehn, membru al consiliului de conducere al BCE și șeful Băncii Centrale a Finlandei, a subliniat că inflația din zona euro încetinește și se apropie de ținta de 2%, justificând astfel reducerea dobânzii-cheie.

Această măsură este văzută ca o veste bună pentru creditorii privați și pentru statele membre, deoarece va reduce costurile împrumuturilor. Cu toate acestea, instituțiile de economisire ar putea resimți impactul negativ al unei rate mai mici a dobânzii de politică monetară.

Pe de altă parte, această reducere a dobânzii-cheie ar putea fi salutată de cei care dețin credite în euro, deoarece băncile comerciale tind să transfere costurile determinate de nivelul ratei dobânzii-cheie către clienți.

Citește și: ROBOR 6 iunie. Anunțul făcut de BNR pentru românii cu rate la bancă

Urmărește Daily Business pe Google News