Banca Europeană pentru Investiții (BEI) a Uniunii Europene a anunțat un nou fond care va fi cheltuit pentru reconstrucția Ucrainei, în valoare totală de 400 milioane de euro, informează profit.ro. El va fi cheltuit pentru redresarea țării înainte de începerea planului de reconstrucție pe termen mai lung al UE.
16 dintre cele 27 țări ale UE au confirmat că vor participa la Fondul fiduciar pentru Ucraina al Băncii Europene de Investiții (BEI). Fondul va oferi granturi și împrumuturi, dar și garanții băncilor și întreprinderilor ucrainene. Franța și Italia sunt în fruntea clasamentului țărilor care contribuie cel mai mult la fond.
Citește și despre: Președintele Klaus Iohannis anunță care este poziția oficială a României în războiul din Ucraina. „Este un rol important pe care România și l-a asumat aici”
Concret, țările au anunțat că oferă 100 milioane de euro fiecare pentru reconstrucția Ucrainei. Un șef adjunct al BEI a relatat că sumele ar putea fi redirecționate către repararea infrastructurii mari, pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii sau chiar și pentru serviciile publice.
„În numele UE, finanțăm reziliența Ucrainei. Oferim finanțare pentru a construi reziliența societății și a economiei”, a declarat vicepreședintele BEI Teresa Czerwinska.
Czerwinskam, care se află în curs pentru a fi următorul șef al BEI, a declarat că banca a plătit 1.7 miliarde de euro în 2022 în Ucraina. Banii au fost redirecționați pentru școli, spitale, locuințe sociale, grădinițe și transportul urban. Ea a adăugat că banca va completa noul fond cu alte 100 milioane de euro pentru asistență tehnică, în așa fel încât Ucraina să folosească banii în mod eficient.
În 2023, Uniunea Europeană sprijină bugetul Ucrainei cu 18 miliarde de euro, și totodată, a promis 50 milioane de euro în 2024 – 2027, pentru a ajuta reconstruirea țării, în urma războiului declanșat de Rusia în februarie 2022. Înainte ca noua finanțare să înceapă, Czerwinskam a afirmat că noul fond al BEI va acționa ca o puncte, cu o dată limită la sfârșitul anului 2025.
Germania nu se află printre susținătorii fondului BEI, deși este cea mai mare economie a Uniunii Europene. Un diplomat a afirmat că Berlinul preferă să cheltuie prin bugetul central al UE, la care toate statele membre se integrează. În ceea ce privește nevoile de reconstrucție ale Ucrainei după primul an de război, ele sunt estimate la peste 400 milioane de dolari. Donatorii internaționali au promis asistență de miliarde pentru Ucraina.
Anunțul a venit în cadrul unei conferințe de la Londra, susținută în iulie 2023. Kievul a cerut aproape 7 miliarde de dolari pentru prima rundă de redresare, axată pe sectorul energetic înainte de venirea iernii.
Te-ar putea interesa și: Peste 3 milioane de ucraineni au intrat în România, de la începerea conflictului din Ucraina. Câți au cerut azil. Date oficiale MAI