În 2003, guvernul federal a adoptat o lege conform căreia reactoarele nucleare vor trebui să înceteze să mai producă electricitate, după 40 de ani de la instalarea lor.
„Extinderea duratei de viaţă a celor două reactoare nucleare este crucială pentru garantarea securităţii noastre energetice”,
a declarat Alexander De Croo, citat de Agerpres.
Acesta a adăugat că nu au fost finalizate detaliile acordului cu Engie.
În septembrie anul trecut, Belgia a închis centrala nucleară care îi furniza 50% din energia electrică în cadrul procesului de renunțare la energia nucleară.
În 2003, guvernul federal a adoptat o lege conform căreia reactoarele nucleare vor trebui să înceteze să mai producă electricitate, după 40 de ani de la instalarea lor. Astfel, operatorul Engie a oprit la sfârșitul zilei de 23 septembrie unul dintre cele patru reactoare ale centralei nucleare de la Doel, situată în portul Anvers, pe râul Scheldt.
Dezactivarea reactorului Doel 3, vechi de 40 de ani, a făcut parte din planul belgian de eliminare treptată a energiei nucleare aprobat în 2003, care prevedea inițial închiderea până în 2025 a celor șapte reactoare.
Această măsură a stârnit un val de controverse, și a creat diviziuni în rândul guvernului federal, în timp ce costurile în creștere ale energiei au pus presiune asupra gospodăriilor și întreprinderilor. Planul de tranziție „eco” a fost, în parte, un acord menit să liniștească partidele „verzi” din guvern, care s-au remarcat prin opoziția lor de lungă durată față de energia nucleară.
În ciuda acestui fapt, reactoarele Doel 1 și 2, precum și reactoarele Tihange 1 (care au început să producă energie în 1985) au fost autorizate să își prelungească activitatea până în 2025. Aceeași prelungire a fost apoi aplicată și celor mai recente reactoare belgiene, Doel 4 și Tihange 3, la începutul anului trecut. Această decizie a venit în contextul crizei energetice care a cuprins Europa și a fost menită să garanteze securitatea energetică în Belgia. În prezent, au loc discuții între guvernul belgian și Engie pentru a decide cum vor funcționa acum până în 2035.