Economistul șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a dat pe parcursul zilei de ieri declarații de interes în ceea ce privește șansele de revenire a crizei financiare globale din 2008, susține digi24.ro. Potrivit ultimelor informații, Beata Javorcik afirmă că este puțin probabilă repetarea scenariului.
În ciuda turbulențelor identificate la nivelul piețelor financiare, Beata Javorcik declară că șansele de repetare a crizei globale din 2008 sunt puțin probabile la ora actuală. Situația din acest segment nu este una foarte fericită după prăbușirea băncii americane Silicon Valley Bank (SVB).
Cu toate acestea, economistul șef al BERD precizează că scenariul din 2008, urmat după căderea Lehman Brothers, nu va prinde viață prea curând. Mai mult decât atât, Javorcik susține că fenomenul a fost înțeles greșit.
Te-ar putea interesa și: Românii în căutarea celor mai mici credite. Specialiștii anunță că România nu va fi afectată de criza produsă în sectorul bancar american
„Momentul Lehman a fost asociat cu inovarea financiară, care atunci a fost greşit înţeleasă. Amploarea fenomenului a fost, de asemenea, greşit înţeleasă”, declară Javorcik.
„În cazul SVB, avem de-a face cu un tip învechit de criză, determinat de un mediu cu dobânzi ridicate. Autorităţile de reglementare din SUA au acţionat extrem de rapid pentru a stopa propagarea efectelor negative şi a limita riscurile de contagiune”, completează economistul șef al BERD.
Javorcik a adăugat că perspectivele în ceea ce privește reducerea dobânzilor în Europa Centrală sunt unele optimiste. Economiștii se așteaptă că Banca Centrală din Cehia să fie prima care va face această mișcare, în al doilea semestru din 2023, iar în paralel, în privința Ungariei părerile sunt împărțite.
„Faţă de precedentele experienţe (două recente episoade de dezinflaţie), FMI previzionează un ritm rapid al dezinflaţiei. În acest sens, credem că aceste previziuni sunt prea optimiste”, precizează Javorcik.
„Aceasta sugerează că şi opinia conform căreia băncile centrale vor începe curând reducerea dobânzilor sunt destul de optimiste”, adaugă oficialul BERD.
Citește și despre următorul subiect: O nouă criză ne va lovi! România, dur afectată de dezastrul început din SUA. Fostul ministru al Economiei a dat anunțul