Bill Gates e de părere că cel mai bine pentru copiii lui este ca ei să-și găsească propriul succes decât să moștenească averi uriașe.
Acesta e un obicei des întâlnit printre cei mai influenți oameni. Spre exemplu, Steve Jobs, fondatorul Apple, și Jeff Bezos, de la Amazon, au spus că dau prioritate filantropiei în detrimentul transmiterii averii generaționale.
Bill Btes are o avere estimată la 162 de miliarde de dolari – 1% din această valoare netă reprezintă 1,62 miliarde de dolari. Așadar, deși cei trei copii Gates nu vor avea averi la fel de mari ca ale ale tatălui lor, bunurile lor îi vor plasa probabil în top 1% – definit de consultanții imobiliari globali Knight Frank ca fiind o persoană cu o avere de 5,8 milioane de dolari sau mai mult.
Fondatorul Microsoft a declarat că deciziile de moștenire ale familiilor bogate țin de convingerile lor personale.
„Fiecare trebuie să decidă în această privință”, a început Gates, adăugând: „În cazul meu, copiii mei au primit o creștere și o educație grozavă, dar vor primit mai puțin de 1% din averea totală. Nu le cer să conducă Microsoft. Vreau să le dau o șansă să aibă propriile câștiguri și succes”.
Gates a declarat anterior pentru Daily Mail că le va oferi copiilor săi câte 10 milioane de dolari, spunând că nu le-ar face niciun favor să le dea mai mult. Nu este clar dacă preferințele sale s-au schimbat de atunci pentru a le lăsa 1% din averea sa. Copiii lui Gates i-au văzut pe părinții lor lucrând la cauze precum poliomielita, salubrizarea apei și vaccinurile împotriva bolilor mortale, pentru a numi câteva – eforturi de care tatăl lor speră că vor fi „mândri”. El a mai precizat: „Am văzut cazuri în care copiii chiar le spun părinților lor să fie mai filantropi. Cred că generația tânără se împotrivește uneori ideii că averea este moștenită.” Moșteniri de miliardari Gates nu este singurul titan al tehnologiei care nu a plănuit să transmită averea sa enormă copiilor săi.