Bombele cu care tot amenință Vladimir Putin ar putea exploda chiar în Rusia. Un analist militar anunță că țara lui Putin este pusă în pericol chiar de propriul conducător, conform Fakty.com.
Amenințările lui Vladimir Putin cu bombele nucleare ar putea să fie doar simple vorbe pentru că arsenalul rusesc este vechi și neîntreținut, susțin analiștii militari. Acesta ar putea să ducă la rezultate imprevizibile, precum explozia deasupra Rusiei sau chiar explozia pe teritoriu rus la lansare, mai ales dacă bombele nu au fost supuse unei revizii tehnice.
Expertul miliar Oleksandr Kovalenko a transmis într-un comentariu pentru ICTV Facts că posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia este nerealistă în condițiile în care armamentul este vechi, din perioada sovietică. Surse din mediul militar susțin că armamentul nu ar fi fost întreținut în ultimii ani. O eventuală lansare nucleară ar avea mai multe șanse să afecteze Rusia decât ținta bombardamentului, susține analistul militar.
Citește și: Criza energiei duce la decizii radicale. După ce a anunțat reducerea producției, Azomureș își pierde CEO-ul
„Putin înțelege bine care este arsenalul nuclear al Rusiei. În special, dictatorul de la Kremlin este conștient că toate aceste rachete sunt vechi, din perioada sovietică, și nu mai există în producție din anii 1980. În plus, ele ar fi trebuit să fie întreținute și inspectate tehnologic regulat, lucru care nu s-a întâmplat în Rusia din cauza corupției totale. În loc să fie întreținute, armele nucleare au fost uitate iar un număr mare dintre aceste rachete nu sunt potrivite pentru utilizare și se pot comporta foarte imprevizibil dacă se va încerca lansarea lor”, spune Kovalenko.
Expertul militar mai consideră în acest context și că amenințările nucleare făcute în ultima perioadă de Putin sunt simple vorbe goale spuse pentru intimidarea populație, asta deoarece folosirea armelor nucleare va afecta nu doar teritoriul Ucrainei – în funcție de felul în care se va răspândi radiația după impact, poate fi afectat teritoriul Rusiei sau al unei țări NATO, ceea ce va duce la urmări grave pentru Rusia. Un astfel de moment ar putea fi perceput de NATO ca un atac asupra unuia dintre membrii săi, ceea ce ar declanșa articolul 5 și un răspuns militar din partea tuturor țărilor aliate.
„Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord”, este prevăzut în articolul 5.
În acest context, Kovalenko este de părere că retorica și amenințările lui Putin sunt pentru „consumul intern” din Rusia și într-adevăr, sunt transmise pentru a provoca panică în Occident. Conform analistului, retorica lui Putin este menită să-i convingă pe ruși că țara încă are o „armă minune” de care se teme întreaga lume – „un element de propagandă, nimic mai mult”, spune Kovalenko.
Acesta a mai transmis că aceste lucruri sunt confirmate de rapoartele privind rezultatele exercițiilor de vara trecută, când a fost testată capacitatea de luptă a armelor nucleare.
Mai poți citi: CIA face angajări, iar românii pot participa la concurs. Câți bani primește un analist sau un contabil