Piața muncii suferă mutații serioase, iar guvernul din Germania a decis acordarea unui bonus în valoare de 1.000 de euro pentru șomerii care își reiau activitatea. Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat s-a revoltat, așa că planul este pe cale să fie anulat, notează Știri Diaspora.
Proiectul a fost inițiat de ministrul Economiei, Robert Habeck și a fost conceput ca o măsură de finanțare inițială. Asta, pentru persoanele care reușesc să rămână angajate timp de cel puțin un an. Reacțiile din partea Partidului Social Democrat a pus, însă, sub semnul întrebării acest stimulent financiar.
Germania a venit cu o inițiativă în sprijinul șomerilor: un bonus în valoare de 1.000 de euro pentru cei care își reiau activitatea. Însă, planul anunțat de Ministerul Economiei a stârnit numeroase critici. Inițiativa guvernului german de a oferi bonusul de 1.000 de euro celor care reîncep să lucreze este pe cale să fie anulat. Asta, după ce grupul parlamentar al Partidului Social Democrat a exprimat obiecții.
Purtătorul de cuvânt al grupului SPD, Marin Roseman a declarat că partidul său împărtășește preocupările exprimate de Ministerul Muncii. „Finanțarea inițială a fost o propunere a lui Robert Habeck. Cu toate acestea, dacă atât Verzii, cât și Partidul Liber Democrat (FDP) împărtășesc îngrijorările, atunci nu mai sunt multe de spus în favoarea menținerii acestui plan”, a afirmat Rosemann, potrivit Bild.
Citește și: Germania, țara la care s-a spus STOP la cash. Nu mai există nicio posibilitate să-i scoți de la bancomante
În același timp, Frank Schäffler, politician FDP responsabil cu bugetul, a calificat planul drept „o absurditate”, argumentând că „cheltuielile deja explodează” și că bonusul trebuie oprit în Bundestag. În ciuda tuturor reacțiilor apărute, Ministerul Economiei și-a menținut poziția vis-a-vis de bonusul în valoare de 1.000 de euro, subliniind că acesta este gândit ca un stimulent pentru ocuparea unui loc de muncă cu un salariu decent. Ministerul a explicat că măsura este destinată să contrabalanseze pierderile financiare generate de renunțarea la prestațiile sociale, precum alocația pentru cetățeni, suplimentul pentru copii și alocația pentru locuință, care reduc atractivitatea locurilor de muncă mai slab plătite.