După ce-și încheie mandatele de premier sau de președinte, liderii politici din străinătate obișnuiesc să-și asigure apoi surse de venit pasiv. Pe lângă pensii și indemnizații, ei încasează bani din cărțile scrise, dar și din activități ce necesită un minimum de efort, discursurile publice contra cost.
Boris Johnson, premierul din Marea Britanie care și-a depus demisia în iulie 2022, este un bun exemplu în acest sens.
Joi, 17 noiembrie, Boris Johnson a încasat nu mai puțin de 315.000 de euro pentru un discurs pe care l-a susținut în octombrie, în SUA, în fața unor asigurători. 37.000 de euro pe oră a încasat britanicul, pentru cele opt ore muncite, relatează presa din Anglia.
Prelegerea lui Boris Johnson a avut o durată de 30 de minute. Apoi, au urmat 45 de minute de discuții la Consiliul Agenților, la Colorado Springs.
Boris Johnson a fost obligat să-și completeze raportul de activitate în registrul intereselor financiare al membrilor Parlamentului britanic. Acest registru furnizează informații despre remunerațiile financiare ale deputaților sau despre orice avantaj pe care-l primesc, susceptibil să fie perceput a le influența acțiunile în organul legislativ.
De asemenea, Boris Johnson a mai consemnat că a primit 13.180 de euro de la magnatul media Rupert Murdoch pentru cheltuieli de transport și cazare, în vederea unei reuniuni în Montana, în Statele Unite, unde magnatul deţine o fermă.
Boris Johnson a fost nevoit să-și dea demisia din fruntea Guvernului Marii Britanii, pe fondul scandalurilor la foc automat în care a fost implicat, în special în perioada COVID. Locul i-a fost luat de Lizz Truss, care a fost înlocuită după doar câteva săptămâni. Conservatorii au acuzat-o de incompetență și i-au retras sprijinul. Astfel, ea a fost înlocuită de tânărul Rishi Sunak (42 de ani), fost ministru de Finanțe și fost student eminent.