- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bulgaria așteaptă peste 2 milioane de turiști în sezonul de iarnă. Evtim Miloşev: „În principal români și polonezi”

28 Oct, 11:05 • Toma Anca
Sezonul trecut, Bulgaria a înregistrat 1,8 milioane de turişti în perioada 1 decembrie 2023 – 25 martie 2024, iar Ministerul Turismului estimează o creştere cu 5%. Principala destinaţie a fost capitala Sofia (323.000 turişti), urmată de Bansko, Velingrad, Samokov, Smolyan, Chepelare şi Varna.
Bulgaria așteaptă peste 2 milioane de turiști în sezonul de iarnă. Evtim Miloşev: În principal români și polonezi

Bulgaria așteaptă în perioada de iarnă peste două milioane de turişti străini, potrivit ministrului bulgar interimar al turismului, Evtim Miloşev, care a mai precizat că pe parcursul anului, volumul pieţei de produs turistic a crescut cu aproximativ 5%.

Peste 2 milioane de turiști străini sunt așteptați în Bulgaria

Se lucrează în principal cu turişti români şi polonezi, iar în sezonul de iarnă sunt aşteptaţi şi turişti englezi. Principalul profil al turiştilor străini în ţara noastră este în general din ţările vecine.

Ţările balcanice au potenţialul de a-şi face publicitate ca brand şi destinaţie comună. Regiunea Balcanilor este interesantă pentru turiştii de peste ocean, precum şi pentru cei din Orientul Îndepărtat. Eforturile majore în turism vizează, în special, conectivitatea aeriană”, a menţionat ministrul interimar al turismului din Bulgaria, citat de Nova TV.

Citește și: Românii o așteaptă cu nerăbdare! Autostrada ce va conecta Bulgaria de Grecia e aproape finalizată

Bulgaria se pregătește să adopte moneda euro din 2026, conform previziunilor agenției de rating Fitch, care estimează că țara va îndeplini criteriul de stabilitate a prețurilor până la începutul anului 2025.

Această schimbare ar plasa Bulgaria înaintea României în drumul spre Zona Euro, o veste proastă pentru români, având în vedere că țara noastră se confruntă în continuare cu inflație ridicată, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. În plus, educația financiară, unul dintre criteriile necesare pentru aderarea la euro, este la un nivel scăzut în România, ceea ce îngreunează procesul.

În ciuda progreselor economice, Bulgaria se confruntă totuși cu riscuri legate de criza politică perpetuă, care ar putea amâna aderarea la euro. Cu toate acestea, țara se află într-o poziție mult mai bună decât România.

Bulgaria se află în mecanismul ERM-2, antecamera Zonei Euro, de câțiva ani, iar Fitch i-a acordat un rating de credit de „BBB” cu o perspectivă pozitivă. În comparație, România are un rating de BBB-, cu perspectivă stabilă, ceea ce indică întârzieri semnificative în îndeplinirea criteriilor necesare pentru adoptarea monedei unice europene.