Bulgaria se confruntă cu o criză politică fără precedent care persistă de aproape patru ani, provocând instabilitate și incertitudine în rândul cetățenilor. Ultimele alegeri parlamentare, desfășurate la sfârșitul lunii octombrie, nu au adus perspective optimiste, în condițiile în care formarea unui guvern stabil rămâne o provocare, potrivit bugetul.ro.
De fapt, bulgarii au participat la scrutinul anticipat cu numărul șapte, în încercarea de a depăși haosul politic care a început în 2020, odată cu protestele împotriva corupției și cererile de reforme profunde.
Te-ar mai putea interesa și: Raport șocant al unei mari bănci. România și Bulgaria, lideri în clasamentul sărăciei din UE!
foto: Bulgaria
De la destrămarea coaliției GERB-PP în martie, partidele pro-europene au fost împiedicate de rivalități interne și tensiuni, ceea ce a dus la o fracturare a Parlamentului. Această situație complică grav posibilitatea accesării fondurilor europene esențiale pentru infrastructura deficitară a țării, precum și planurile de adoptare a monedei euro.
Criza politică a determinat deja amânarea de două ori a aderării Bulgariei la zona euro, un proces crucial pentru integrarea sa în Uniunea Europeană.
Cele mai recente alegeri parlamentare din Bulgaria au fost câștigate de GERB-SDS, cu un procent de 26,1%.
„Un parlament fragmentat şi rivalităţi politice de lungă durată vor complica formarea unui guvern funcţional şi stabil.
Haosul politic prelungit ar putea duce la creşterea dezamăgirii alegătorilor faţă de principalele partide politice, în beneficiul partidelor populiste, naţionaliste şi pro-ruse”, a punctat într-o notă, compania de consultanţă în domeniul riscului politic Teneo.
În urma alegerilor, coaliția GERB-SDS a obținut 26,1% din voturi, urmată de „Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată” (PP-DB) cu 14,3% și de partidul populist „Renaștere” cu 13,6%. Alte partide care au reușit să treacă pragul electoral includ „Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi – Nou început”, „Alianţa pentru Drepturi şi Libertăţi”, „BSP – Stânga Unită” și „Există un Astfel de Popor” (ITN).
Te-ar mai putea interesa și: Bulgaria așteaptă peste 2 milioane de turiști în sezonul de iarnă. Evtim Miloşev: „În principal români și polonezi”