Bulgaria se pregătește să adopte moneda euro din 2026, conform previziunilor agenției de rating Fitch, care estimează că țara va îndeplini criteriul de stabilitate a prețurilor până la începutul anului 2025. Această schimbare ar plasa Bulgaria înaintea României în drumul spre Zona Euro, o veste proastă pentru români, având în vedere că țara noastră se confruntă în continuare cu inflație ridicată, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. În plus, educația financiară, unul dintre criteriile necesare pentru aderarea la euro, este la un nivel scăzut în România, ceea ce îngreunează procesul.
În ciuda progreselor economice, Bulgaria se confruntă totuși cu riscuri legate de criza politică perpetuă, care ar putea amâna aderarea la euro. Cu toate acestea, țara se află într-o poziție mult mai bună decât România, potrivit newsweek.ro.
Bulgaria se află în mecanismul ERM-2, antecamera Zonei Euro, de câțiva ani, iar Fitch i-a acordat un rating de credit de „BBB” cu o perspectivă pozitivă. În comparație, România are un rating de BBB-, cu perspectivă stabilă, ceea ce indică întârzieri semnificative în îndeplinirea criteriilor necesare pentru adoptarea monedei unice europene.
Te-ar mai putea interesa și: Călătorii GRATIS pentru români în Europa, în 2025. Care sunt condițiile
foto: aderare la euro
Pe fondul acestor evoluții, adoptarea euro în Bulgaria ar putea reprezenta o presiune suplimentară asupra României, care continuă să rămână blocată în procesul de pregătire pentru trecerea la euro, în condițiile în care inflația și instabilitatea economică rămân probleme majore.
„Este posibil ca Bulgaria să îndeplinească criteriul de stabilitate a prețurilor, pentru intrarea în Zona Euro, la începutul anului viitor. Acest lucru este prezis de agenția de rating Fitch, în cea mai recentă evaluare a țării.
Astfel, în prima jumătate a anului 2025, Sofia poate cere Comisiei Europene un nou raport privind progresul său, iar data realistă pentru adoptarea monedei euro este 1 ianuarie 2026”, potrivit analiștilor.
În august, inflația din Bulgaria a scăzut la 2,1%, comparativ cu 4,62% în România, care are una dintre cele mai ridicate rate din UE. Conform raportului de convergență al Comisiei Europene din 2024, Bulgaria îndeplinește toate criteriile pentru adoptarea euro, cu excepția stabilității prețurilor.
„De atunci, inflația din Bulgaria a continuat să scadă, reducând decalajul dintre inflația medie din țară și cea a celor trei state membre ale UE cu cele mai bune performanțe”, subliniază Fitch.
Agenția prezice că diferența în ratele inflației ar putea dispărea la începutul anului viitor, în funcție de evoluția inflației în celelalte țări din UE. De asemenea, agenția a confirmat ratingul de credit al țării la BBB cu o perspectivă pozitivă, menționând că o îmbunătățire a acestuia este legată de aderarea la zona euro.
Te-ar mai putea interesa și: Mai puțin de 25.000 de euro pentru mașini electrice! Ce oferte vor avea românii în 2025 la autoturisme?