Bursele europene, declin puternic după ce ratingul SUA a fost scăzut. Indicele paneuropean Stoxx 600 a coborât cu 1,45% şi toate sectoarele şi bursele majore au fost în teritoriu negativ. Acţiunile miniere şi de retail au exercitat cele mai mari presiuni de scădere asupra indicelui, ambele coborând cu aproximativ 2,7%.
Indicele german DAX a pierdut 1,36%, CAC 40 al bursei din Paris 1,26%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,36%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a scăzut cu 1,3%, în timp ce IBEX 35 al bursei din Madrid a coborât cu 1,8%.
Fitch Ratings a redus marţi ratingul privind riscul de nerambursare a datoriilor pe termen lung în valută străină al Statelor Unite, de la AAA la AA+, indicând ”deteriorarea fiscală aşteptată în următorii trei ani”.
Acţiunile din SUA au scăzut brusc după retrogradare, în timp ce pieţele din Asia-Pacific au pierdut, miercuri dimineaţă, în urma informaţiei – deşi economiştii sugerează că consecinţele pot fi limitate.
Investitorii au continuat, de asemenea, să analizeze rezultatele financiare publicate de companii, care au venit de la firme precum BAE Systems, Ferrari şi Taylor Wimpey.
Datele privind inflaţia din zona euro au depăşit aşteptările, luni, noi cifre arătând o creştere a activităţii economice în trimestrul al doilea al acestui an.
Preţurile petrolului au scăzut miercuri, după câştiguri puternice, în pofida unei scăderi istorice a stocurilor de ţiţei din SUA, în condiţiile în care investitorii au evitat riscurile în urma retrogradării ratingului de creditare al SUA de către o agenţie de rating importantă, Fitch Ratings, transmite Reuters.
Stocurile de ţiţei din SUA s-au redus în ultima săptămână cu 17 milioane de barili, cea mai mare scădere a stocurilor de ţiţei din SUA, conform înregistrărilor care datează din 1982, a anunţat miercuri Administraţia pentru Informaţii în Energie (EIA).
Declinul a fost determinat de creşterea activităţilor de rafinare şi de exporturile mari de ţiţei.
În ciuda declinului record al stocurilor, preţul petrolului din SUA s-a redus, pe fondul scăderilor de pe pieţele financiare, după ce agenţia de rating Fitch a retrogradat ratingul de credit al guvernului SUA.
Contractele futures pentru ţiţeiul WTI din SUA au scăzut cu 1,94 dolari, sau cu 2,4%, la 80,77 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,77 dolari, sau cu 2,1%, până la 84,41 dolari.
Ambele contracte au crescut cu mai mult de 1 dolar la începutul sesiunii, susţinute de scăderea stocurilor din SUA, anunţată în datele de marţi ale industriei petroliere americane, care au indicat, de asemenea, o reducere mare a stocurilor din SUA.
Faptul că guvernul SUA a retras o ofertă de cumpărare a 6 milioane de barili de petrol pentru Rezerva Strategică de Petrol a determinat, de asemenea, scăderea preţurilor, au spus traderii şi analiştii.