- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Când vor putea românii să călătorească fără vize în America? Anunțul făcut de ambasadoarea SUA: „Relaţiile nu au fost niciodată mai puternice”

31 May, 12:45 • Adrian Popovici
Ambasadoarea SUA la București a vorbit despre eliminarea vizelor pentru români. Ea a explicat că includerea României în Visa Waiver nu ține doar de statistici.
Când vor putea românii să călătorească fără vize în America? Anunțul făcut de ambasadoarea SUA: „Relaţiile nu au fost niciodată mai puternice”

Eliminarea vizelor pentru românii care călătoresc în SUA este unul dintre principalele puncte de pe agenda comună româno-americană. Cu toate acestea, includerea României în programul Visa Waiver încă stagnează, asta în ciuda colaborării tot mai strânse dintre București și Washington. Într-un interviu recent, ambasadoarea Kathleen Ann Kavalec a oferit noi detalii despre acest subiect, notează Antena 3 CNN.

Kathleen Ann Kavalec a menționat că se fac progrese semnificative în campania de a aduce România în programul Visa Waiver al SUA. Ea a subliniat că există progrese în ceea ce privește acordurile necesare, iar numărul de refuzuri de viză este în scădere.

Rata de refuz a vizelor pentru SUA este un factor esențial în evaluarea eligibilității pentru Visa Waiver, dar este un aspect strict legat de cifre și nu de decizii politice. Soluția pentru a îmbunătăți aceste cifre este ca mai mulți români să aplice pentru viză și să își reînnoiască vizele existente.

Românii pot sprijini campania de Visa Waiver prin reînnoirea vizelor lor, proces ce poate fi realizat online, fără a fi necesară o programare la ambasadă. Kathleen Ann Kavalec i-a încurajat pe toți cei care au avut o viză în trecut să o reînnoiască online, iar cei care nu au avut niciodată viză pentru SUA să solicite una, chiar dacă acest lucru implică o întâlnire la ambasadă.

Ambasadoarea SUA a vorbit despre eliminarea vizelor pentru români
Ambasadoarea SUA a vorbit despre eliminarea vizelor pentru români

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu promite aderare completă în Schengen până la finalul anului și scoaterea vizelor pentru SUA în 2025: ”Eu vă garantez”

Ambasadoarea SUA: Eliminarea vizelor nu ține doar de statistici

Ambasadoarea a afirmat că, deși se fac progrese, nu există garanții clare și că succesul depinde de datele statistice. Ea a exprimat speranța că se va ajunge la un rezultat favorabil cât mai curând, dar a evitat să facă previziuni specifice. Aceasta a explicat că analizele sunt realizate anual, iar evaluarea pentru fiecare an se finalizează în octombrie. Până la sfârșitul anului ar trebui să se știe dacă ținta a fost atinsă sau nu.

Chiar și după intrarea României în programul Visa Waiver, vizele pentru SUA vor rămâne valabile și utilizabile. Ambasadoarea a mulțumit românilor care au contribuit prin solicitarea unei vize, subliniind importanța acestui gest în campania de eliminare a vizelor.

Kathleen Ann Kavalec a remarcat că relațiile româno-americane sunt mai puternice ca niciodată, colaborând în diverse domenii, inclusiv securitate, economie și valori democratice. Ea a evidențiat progresele în combaterea corupției, întărirea democrației și schimburile culturale. De asemenea, a subliniat creșterea schimburilor comerciale și a investițiilor, cu un total de 7,1 miliarde de dolari în 2023.

„Cred că relaţiile româno-americane nu au fost niciodată mai puternice. Cred că avem relaţii puternice în mai multe domenii. Am discutat despre securitate. În relaţiile economice, dar şi în ceea ce priveşte valorile democratice, noi colaborând în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, întărirea democraţiei, schimburile culturale.

Cred că au început să crească şi schimburile comerciale şi investiţiile. Cele mai recente cifre pe care le avem arată că pentru anul 2023, totalul investiţiilor şi schimburilor comerciale de bunuri şi servicii s-a ridicat la 7,1 miliarde, ceea ce este reprezintă o creştere semnificativă. (…)

Preşedintele Iohannis a fost recent la Washington şi preşedintele Biden a pus accentul pe forţa relaţiilor dintre cele două ţări, de asemenea, a felicitat România pentru împlinirea a 20 de ani de prezenţă în NATO. Aderarea României la NATO a fost ceva pentru care preşedintele Biden chiar a lucrat mult. Am fost acolo şi el a spus că România a depăşit toate aşteptările ca membră a NATO, aşa că eu cred că trendul este unul bun”, a mai adăugat ambasadoarea SUA.

Citește și: Includerea României în programul Programul Visa Waiver, blocată din 2023 în Senatul SUA. De ce nu au scăpat românii de vizele pentru America