- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cardul de Oportunitate, instrumentul prin care „motorul Europei” vrea să-şi salveze economia, o şansă pentru imigranţi

07 Jun, 14:20 • Russo George
Într-o încercare de a atrage mai multă forță de muncă din afara Uniunii Europene, Germania a lansat oficial „Opportunity Card” (Cardul de Oportunitate), un permis temporar de muncă destinat cetățenilor din afara UE. Noua facilitate, valabilă un an, le permite acestora să locuiască și să își caute un loc de muncă în Germania.
Cardul de Oportunitate, instrumentul prin care motorul Europei vrea să-şi salveze economia, o şansă pentru imigranţi

Cardul de Oportunitate a fost introdus ca răspuns la deficitul semnificativ de angajați tineri și calificați din diverse sectoare economice ale Germaniei. Germania are nevoie de aproximativ 400.000 de noi angajați calificați anual pentru a acoperi lipsurile din domeniile ingineriei, IT-ului și sănătății.

Detalii despre Cardul de Oportunitate

Cardul de oportunitate acționează ca o viză temporară sau un permis de muncă, oferind posesorilor dreptul de a locui în Germania pentru o perioadă de până la un an, potrivit Euronews. În această perioadă, titularii pot accepta locuri de muncă part-time (mini-job) cu o durată maximă de 20 de ore pe săptămână sau pot efectua stagii de probă de două săptămâni. Scopul acestui program este de a facilita găsirea unui loc de muncă adecvat pentru lucrătorii calificați și de a permite companiilor germane să își completeze forța de muncă cu angajați străini.

Condiții pentru solicitare

Cei care doresc să solicite „Chancenkarte” trebuie să îndeplinească anumite criterii:

– Să fi absolvit cel puțin doi ani de formare profesională sau să dețină o diplomă universitară relevantă pentru rolul dorit.

– Să cunoască limba germană sau engleză.

– Să demonstreze că dispun de fonduri suficiente sau de un salariu dintr-un contract de muncă part-time pentru a-și acoperi șederea în Germania timp de un an, adică puțin peste 12.000 de euro.

– Solicitanții vor fi evaluați pe baza unui sistem de puncte, unde cerința minimă este de șase puncte. Cei interesați pot aplica pentru „Opportunity Card” la consulatul german din țara lor de origine sau la biroul local de înregistrare a străinilor din Germania.

Facilitarea tranziției la un loc de muncă cu normă întreagă

În cazul în care un deținător de card găsește un loc de muncă cu normă întreagă, acesta poate solicita o rezidență pe termen mai lung. Procesul este simplificat de faptul că solicitantul are deja o ofertă de muncă, facilitând astfel integrarea pe piața muncii germane.

Implementarea „Opportunity Card” reprezintă un pas important pentru Germania în eforturile sale de a atrage și reține muncitori calificați din afara UE, contribuind astfel la rezolvarea problemelor legate de deficitul de forță de muncă calificată.

Citeşte şi: După 20 de ani, Bucureștiul are o cursă directă către New York. Cât costă un zbor între România și SUA