În vestul României, într-o depresiune de mici dimensiuni pe valea Moneasa, la poalele munților Codru Moma, se găsește stațiunea balneo-climaterică Moneasa, unul dintre punctele de atracție turistică din Apuseni. Aici se spune că este cel mai curat aer din întreaga țară, astfel că românii stau la cozi lungi pentru a prinde un loc de relaxare.
Apele termale din Moneasa sunt îmbogățite cu bicarbonat, calciu, magneziu, sodiu, având toate proprietăți benefice pentru numeroase afecțiuni. Stațiunea din Arad oferă tratamente precum băi calde în căzi și piscine cu apă minerală, fizioterapie, gimnastică medicală, electroterapie, masaj, împachetări cu parafină și piscine cu apă mezotermală.
Cunoscută sub numele de „Perla Apusenilor“, stațiunea din Arad a fost o destinație turistică extrem de populară în trecut. Adevărul este că și-a pierdut din strălucirea de odinioară, însă încă atrage mii vturiști din toată țara, cu toții doritori de tratamente specifice.
Moneasa este o regiune de o frumusețe naturală ce taie respirația, presărată cu văi, dealuri, cascade și pârâie cristaline. Aerul său încărcat cu ioni negativi, generat de vegetația abundentă din zonă, contribuie la starea de bine, atât fizică, cât și mentală. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți aleg să își petreacă timpul liber în această zonă.
Apele termo-minerale din Moneasa erau cunoscute încă din vremea romanilor. Cu temperaturi ce variază între 25 și 32 de grade Celsius, aceste ape reprezintă o adevărată comoară, atât pentru stațiune, cât și pentru populație. De asemenea, aici se găsește cel mai curat aer din România, lucru certificat încă de acum 100 de ani, de când oameni importanți veneau aici pentru tratamente, alegând pavilioanele din Moneasa în detrimentul vilelor cehe din Karlovy Vary.
Turiștii pot ajunge la Moneasa din Arad în aproximativ o oră și jumătate. De-a lungul traseului, modernizat pentru prima oară în ultimii 50 de ani, turiștii pot face popasuri la diverse locații, cum ar fi Moara cu Noroc sau Sava Brancovici în Ineu, dar și la restaurantele din Buteni sau Sebiș, unde o masă completă costă în jur de 30-35 de lei.
O noapte de cazare în Moneasa începe de la 290 de lei pe noapte și poate ajunge chiar și la 620 de lei, căci prețurile variază în funcție de sezon.
Citește și: Stațiunea Elenei Udrea s-a redeschis la 1 iunie. Cât costă o noapte la Boghiș Băi