Probleme majore pentru Carrefour chiar în țara sa de origine! Ministerul de Finanțe din Franța a înaintat în instanță o cerere pentru amendarea lanțului de magazine. După cum arată o investigație făcută de Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Prevenirea Fraudelor (DGCCRF), unele companii din cadrul grupului au încheiat contracte abuzive cu magazinele francizate, notează Bugetul.ro.
Acțiunea în instanță înaintată de Ministerului de Finanțe face parte din procedura juridică începută de aproape 170 de francizați la finalul anului 2023, care au cerut anularea unor clauze ale contractelor cu caracter obligatoriu dintre francizați și Carrefour.
Autoritățile din Franța vor ca Carrefour să plătească o amendă record. Instanța a solicitat companiei să modifice imediat aproximativ zece clauze din contractele de franciză, impunând o amendă de 50.000 euro pe zi în cazul în care nu se remediază situația.
Te-ar putea interesa și: Dorina Mutu, femeia din spatele „tejghelei” supermarketului 100% românesc care fisurează concurenţa giganților Lidl, Kaufland, Carrefour sau Metro
Le Lettre a făcut publice acuzațiile la adresa gigantului francez. După cum arată documentele pe care publicația le-a făcut astăzi publice, se recomandă o amendă uriașă de nu mai puțin de 200 de milioane de euro.
Carrefour a contestat toate acuzațiile formulate de Ministerul de Finanțe, susținând că Ministerul a intervenit într-o dispută care a început cu câteva luni în urmă fără a furniza noi informații pe fond. Retailerul a anunțat că are deplină încredere că poate demonstra validitatea contractelor sale, apreciind ca nefondat nivelul amenzii propuse.
Dată fiind gravitatea acuzațiilor acțiunile retailerului au scăzut la Bursa de la Paris cu 9,6%, iar ulterior au înregistrat un declin de 7,8%, la 13,395 euro, cel mai redus nivel înregistrat din noiembrie 2020.
Trebuie precizat că acuzațiile legate de abuzurile asupra francizelor vin în contextul în care directorul general Alexandre Bompard a declarat că gigantul are ca obiectiv să obțină jumătate din veniturile sale din Franța de la magazinele francizate.
Această situație tensionată dintre Carrefour și francizații săi, amplificată de intervenția Ministerului de Finanțe și potențialele consecințe financiare grave, arată importanța respectării echității în relațiile comerciale și a unei reglementări clare care să protejeze toate părțile implicate.